Ugrás a tartalomra

A nyugat-balkáni vezetők csúcstalálkozója

2018.07.10
17:58
2018.07.10
23:47
Forrás
Szerbiai RTV
Ana Brnabić szerb miniszterelnök is részt vesz a csúcstalálkozón Londonban.

Regionális gazdasági együttműködés, biztonság és migránskrízis, a berlini folyamat, vagyis a balkáni régió országainak közeledése az Európai Unióhoz, illetve azok gazdasági stabilitásának megerősítése, valamint aktuális politikai történések - ezek a Londonban megszervezett nyugat-balkáni vezetők csúcstalálkozójának fő témái, melyen Ana Brnabić is részt vesz.

A szerb kormányfő az esemény előtt elmondta: a régió országai közötti együttműködés megerősítése egy olyan esély, amelyet nem szabad kihagyni. Hozzátette: a trieszti csúcson elfogadott ütemtervet fel kellene gyorsítani, vagyis a térség államainak lendületesebbé kell tenniük a gazdasági és politikai együttműködést egymással.

A gazdasági témák mellett biztonságpolitikai kérdések is napirenden szerepelnek Londonban. Erről Brnabić azt mondta, hogy Szerbia továbbra is a régió teljes stabilitásáért dolgozik, valamint aktívan szeretne részt venni a világbéke biztosításában. 

Ana Brnabić, kormányfő, Szerbia: „Mindenképpen hatalmas árnyékot vet a törekvéseinkre minden olyan felelőtlen lépés, amelyeket Pristina foganatosít hónapról hónapra, ahogyan halad a párbeszéd Belgrád és Pristina között. Úgy gondolom, hogy Pristina egyre felelőtlenebbül viselkedik, és egyre agresszívebb. Mi, csak május óta több mint húsz incidenst jegyeztünk Koszovó területén. Szerbek elleni támadásokat, letartóztatásokat, vagyontárgyak eltulajdonítását szerb családoktól, hogy ellehetetlenítsék a további életüket és biztonságukat, ottmaradásukat Koszovón. Úgyhogy ez mindig egy árnyék, ami a mi regionális találkozóinkra nehezedik. De megyünk tovább, Szerbia eltökélt az együttműködés folytatásában.”

Nyugat-Balkán
csúcs
London
Ana Brnabić

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.