Ugrás a tartalomra

Ökrész: Bőkezűbb szociálpolitikára van szükség

2023.06.29
19:06
2023.06.29
20:20
Forrás
Pannon RTV
A kormánytagokhoz intézett kérdésekkel folytatódott ma a szerbiai köztársasági parlament ülése.

A szerb kormány eddig is sokat tett a polgárok életszínvonalának növelése érdekében, számos intézkedéssel igyekezett ellensúlyozni a növekvő infláció hatásait, ezt megelőzően a koronavírus-járványhelyzet okozta gondokat, mondta Ökrész Rozália, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője.

„Úgy véljük, hogy még bőkezűbb szociálpolitikára van szükség, mert az élelmiszer és az energiahordozók drágulása különösen veszélyezteti a polgárok életszínvonalát. A válság egy részét az elmúlt két évben az állam magára vállalta, és bizonyos intézkedéseket hozott. Támogatásban részesültek a nyugdíjasok, és két alkalommal pénzbeli segélyt kaptak száz-száz euró értékben, valamint további ötezer dinárt kaptak a 16 és 29 év közötti polgárok."

Ana Brnabić szerb kormányfőtől azt kérdezte, hogyan értékeli a szerb kormány különböző intézkedéseit, és mi várható a továbbiakban. Válaszában a miniszterelnök beszámolt a tervezett nyugdíj- és béremelésekről és az átlagbérek folyamatos növekedéséről is.

Ökrész a demográfiai helyzettel, a családtámogatási rendszerrel, és ezzel kapcsolatban Szerbia és Magyarország együttműködéséről kérdezte Darija Kisić családügyi minisztert. A tárcavezető válaszában elmondta, Magyarország jó példa arra, hogyan lehet serkenteni a születési arányt, és ezeket Szerbia is igyekszik a gyakorlatban alkalmazni. Az anyagi támogatások mellett a mesterséges megtermékenyítésre is külön hangsúlyt fektetnek, mondta a szerb családügyi miniszter.

„Tavaly a mesterséges megtermékenyítés korhatárát is meghosszabbították, az akkori 43 év után most ez 45 éves korig lehetséges. Így még több nő kapott lehetőséget, hogy mesterséges megtermékenyítésen vehessen részt. Ezenkívül az adományozott sejtekkel való megtermékenyítés teljesen ingyenes minden olyan nő számára, aki teljesíti a feltételeket, és örömmel mondhatom, hogy már vannak bizonyított terhességek, amelyek ezzel a módszerrel valósultak meg."

Ökrész Rozália elmondta, a Vajdasági Magyar Szövetség támogatja a szerb kormány minden olyan intézkedését, amely az életszínvonal növelésére, és a családtámogatási rendszer fejlesztésére vonatkozik.

Ökrész Rozália
Ana Brnabić
Darija Kisić
szociálpolitika
életszínvonal
családpolitika
demográfia

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.