Ugrás a tartalomra

Orbán: 2024 újra Magyarország sikereinek az éve lesz

2024.02.17
18:17
Forrás
Pannon RTV
A magyar gyermekvédelmi rendszer megerősítéséről, nyugdíjemelésről, új munkahelyek létrehozásáról és a migránshelyzetről is beszélt Orbán Viktor a budapesti Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében.

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, 2024 újra Magyarország sikereinek az éve lesz. Azt szeretnénk, hogy Magyarország erős, biztonságos, jómódú legyen, amelyre elismeréssel tekintenek a világban, Európa egyik legjobb országaként - emelte ki Orbán, aki öt lépést sorolt fel ennek eléréséhez.

A 2024-es év nem is kezdődhetett volna rosszabbul. A köztársasági elnökünk benyújtotta a lemondását az országgyűlésnek, olyan ez, mint egy rémálom – kezdte évértékelő beszédét Orbán Viktor. Távozása bár helyes, de nagy veszteség Magyarország számára – vélekedett a magyar miniszterelnök. Jó emberek is hoznak rossz döntéseket, a legjobbakkal is megesik – mondta Varga Judit és Novák Katalin lemondása kapcsán a magyar kormányfő.

„A tanulságokon túl feladat is adódik. A magyar gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni. Át kell fésülni, és ki kell egészíteni. A gyermekeink védelmét hivatott jogszabályokat az alkotmánytól a miniszteri rendeletekig. Az áldozatok kálváriája kötelez bennünket. Arra kötelez, hogy megerősítsük a gyermekvédelmi intézményeink vezetését és felügyeletét, az ott dolgozókra vonatkozó előírásokat és korlátozásokat. Mindezeket együtt pedig egy új gyermekvédelmi törvénycsomag formájában be kell nyújtanunk az országgyűlésbe. A képmutató és kétszínű baloldal ott majd vitézkedhet.”

Az új államfő megválasztása kapcsán elmondta, az átmeneti időszakot minimálisra kell szorítani. Szót ejtett arról is, hogy öt éve nyomás alatt kell dolgozni, ami mindenkit megvisel. Ötödik éve az egész ország és minden család keményen dolgozik, hogy megvédhessék azt, amit elértek. A munkahelyeket sikerült megvédeni. Az egymillió új munkahely létrehozásán túl vagyunk - hangsúlyozta Orbán. Kiemelte, hogy sikerült megvédeni a nyugdíjakat is, az pedig bravúr, hogy sikerült visszaadni a 13. havi nyugdíjat. Emellett az inflációt a rekord magas 25-ről 4 százalék alá szorítani. Azt szeretnénk, hogy Magyarország erős, biztonságos, jómódú legyen, amelyre elismeréssel tekintenek a világban - mondta a magyar miniszterelnök.

„A kezdőlépés az, hogy az elsők között értjük meg és látjuk át a világrend változását. Második lépésként mi alkalmazkodunk leggyorsabban a megváltozott helyzetekhez. Ravaszak leszünk és fürgék és szívósak. Harmadik lépés, hogy kimaradunk a háborús és szankciós politikából, és ellenállunk a blokkosodásnak, ami maga az új hidegháború. Negyedik lépés, hogy nyitunk és kereskedünk. Utakat, hidakat, vasutakat építünk, repteret fejlesztünk. Újabb Nobel-díjasokat kitermelő oktatást építünk. Ötödik lépésként a növekedni akaró és külföldön is eredményes magyar cégeket megtámasztjuk. Hagyományosan erős iparágainkat aládúcoljuk és teljesen új, a világon is vezető iparágakban is befektetünk.”

Orbán Viktor szerint a szomszédaik biztosak lehetnek abban, hogy a magyarokra mindig számíthatnak, ma 1500 iskola fogadja be az Ukrajnából menekült családok gyermekeit. Horvátországban a földrengésben megsérült iskolákat építettek újjá, segítettek Szlovéniában és Romániában is, oltóanyagokat adtak Csehországnak. A magyar miniszterelnök kifejtette: sikerült közelebb hozni a külhoni magyarokat: három hidat építettek az Ipolyon, napi tízszer jár a vonat Szeged és Szabadka között, és heti háromszor a repülő Budapest és Kolozsvár között.

2024 újra Magyarország sikereinek az éve lesz, ám kérdés, hogy honnan számíthatunk támogatásra és honnan támadásra - hangsúlyozta Orbán. Az Európai Unió kapcsán kiemelte, hogy 2023 az EU kudarcairól szólt. Szavai szerint Brüsszel magára hagyta az európaiakat. Hiába mondtuk, hogy a háború nem a miénk, Brüsszel belevetette magát a konfliktusba. A béke melletti álláspontunkkal egyedül maradtunk, mint korábban a migráció ellenes álláspontunkkal, és ugyanúgy lesz igaz a háború ügyében is – fogalmazott a magyar kormányfő.

Orbán Viktor
Magyarország
évértékelő

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.