Ugrás a tartalomra

Orbán Balázs: Magyarország nem vett részt az Ukrajna uniós tagságáról szóló szavazáson, mert nem ért egyet vele

2023.12.15
00:11
2023.12.15
07:52
Forrás
MTI
Magyarország nem tartja felkészültnek Ukrajnát az uniós tárgyalások megkezdésére, ezért nem vett részt az arról tartott szavazáson - tájékoztatott a magyar miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben csütörtökön.

Orbán Balázs az európai uniós csúcstalálkozó alkalmából magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, Magyarország álláspontja egyértelmű: nem tartja felkészültnek Ukrajnát az európai uniós tárgyalásokhoz, ezért azt javasolta, hogy ne kezdődjenek meg a tárgyalások.

Közölte, hogy 26 uniós tagállam azonban másképpen gondolja ezt, ezért a tárgyalásokat követően Magyarország úgy döntött, hogy elhagyja az üléstermet és nem vett részt a szavazáson. Ezzel Magyarország nem akadályozta meg a döntés meghozatalát, de nem is vállalja a felelősséget ezért az elhibázott döntésért - húzta alá. Innentől kezdve a felelősség a 26 európai uniós tagállamot terheli - tette hozzá.

A konkrét tárgyalások megkezdéséhez egyhangú döntéshozatalra van szükség, és ez a döntés nem született meg, ez majd a későbbi időkre tolódik - részletezte.

Közölte továbbá: az Európai Tanács határozata elvi döntés, ezt követően még a konkrét tárgyalási csomag összeállításához is egyhangúlag kell hozzájárulni a tagállamoknak, és a következő években a tárgyalási eljárás során legalább 70 alkalommal kell egyhangú döntéshozatal útján támogatni Ukrajna európai uniós csatlakozását.

"Továbbra sem támogatjuk, továbbra sem értünk egyet a tárgyalások megkezdésével, ezért továbbra is fenntartjuk a magyar álláspontot" - tette hozzá Orbán Balázs.

Európai Unió
Orbán Balázs

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.