Ugrás a tartalomra

Orbán: Európának szüksége van a Nyugat-Balkánra

2021.07.08
12:18
2021.07.08
17:51
Forrás
Pannon RTV
A nyugat-balkáni térség stabilitásának kiépítésében fontos szerepet vállalt Magyarország - mondta Aleksandar Vučić az Orbán Viktorral tartott sajtótájékoztatóján.

A szerb államfő hozzátette: Budapest hozzájárult ahhoz is, hogy a vajdasági magyarsággal jobb legyen a kapcsolat, ez pedig még jobbá tette a Magyarországhoz fűződő viszonyt. A magyar miniszterelnök a találkozót követően kiemelte: Európának szüksége van Szerbiára.

Magyarország továbbra is teljes vállszélességgel támogatja Szerbia felvételét az Európai Unióba - egyebek mellett erről is beszélt Orbán Viktor Belgrádban. Minden régiónak megvan a központi országa a csatlakozás tekintetében, Szerbia pedig a Nyugat-Balkán térségében ilyen szempontból a legfontosabb - mondta a magyar miniszterelnök.

„Én azért állok nagyon egyértelműen Szerbia Európai uniós tagsága mellett, mert én ezzel a teljes Nyugat-Balkán integrációja mellett állok. Amíg Szerbia nincs integrálva, addig a Nyugat-Balkán nem lesz integrálva. Szerbia kulcsország. Ezt az uniónak meg kell értenie, sőt azt kell mondanom, hogy ma, ha a számok nyelvén beszélek, akkor nagyobb érdeke fűződik az Európai Uniónak Szerbia tagságához, mint Szerbiának az uniós tagsághoz. Ezt kell megérteni Budapesten, Varsóban, Berlinben, Párizsban és Brüsszelben is.”

Magyarország egyre szorosabb kapcsolatot tart fenn Szerbiával kereskedelmi értelemben is - mondta Aleksandar Vučić. A szerb elnök kiemelte: a magyar cégek 16 nagyberuházást hajtottak végre Szerbiában az elmúlt év során. Vučić szerint a magyar kormány nagy hatással van a vajdasági magyarok és a szerbek jó viszonyára. Úgy fogalmazott: szinte teljesen eltűntek az etnikai konfliktusok, ami a bizalomról árulkodik.

„Hozzáfogtunk egyes történelmi dolgok megoldásához, tisztelettel tekintünk egymásra. Emellett minden pillanatban megpróbáljuk megérteni a másikat. Itt külön köszönetet mondok a vajdasági magyarok vezetőjének, Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének, a racionális, pragmatikus és fantasztikus előrelépéséért, amely nagyban hozzájárult a szerbek és magyarok, illetve Szerbia és Magyarország szebb jövőjéhez. Természetesen ez nem lett volna lehetséges Orbán Viktor kezdeményezése nélkül.”

A két politikus a Belgrád-Budapest vasútvonal munkálatairól, illetve a napokban Horgosnál összekötött gázvezeték jelentőségéről is beszélt. Orbán Viktor a találkozón megjegyezte: az elmúlt hét-nyolc év számai szerint látható, hogy egy nagy sikertörténet van alakulóban Szerbiában, az államadósság lement, beruházásokat, fejlődést látni.

Orbán Viktor
Aleksandar Vučić

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.