Ugrás a tartalomra

Orbán: Európának újratervezésre van szüksége

2018.01.26
17:50
2024.03.19
08:38
Forrás
Pannon RTV
A davosi Világgazdasági Fórummal egy időben csúcstalálkozót tartottak a visegrádi országok, azaz Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia miniszterelnökei Budapesten.

Európának újratervezésre van szüksége, mert a korábban kitűzött célok nem teljesültek – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Szerinte a visegrádi államok hozzáadnak Európa erejéhez, nem pedig elvesznek tőle. Most kell létrehozni gazdasági értelemben is Közép-Európát, mert most van erre energia és erőforrás - mondta Orbán Viktor, aki felszólalásában kiemelte, közös cél, hogy Európa erősebb legyen. Európának technológiailag vissza kell kerülnie a csúcsra, saját európai véderő kell, továbbá nem európai egyesült államokról, hanem szabad nemzetek szövetségéről kell beszélni – tette hozzá.

A magyar miniszterelnök az illegális bevándorlás kérdésével kapcsolatban elmondta: a visegrádi országok nem akarnak bevándorlóországgá válni: „Mi nem akarunk bevándorló országgá lenni, segítünk annak, akinek kell, efelől soha sincs vita. Akinek védelemre van szüksége, annak ezt meg fogjuk adni, de migránsokat nem fogadunk be, sem most, sem korábban, sem később nem fogunk. Mert nem akarunk bevándorló országgá lenni, s a saját gondjainkat, pl a népesedési gondjainkat sem akarjuk bevándorlással megoldani, hanem családpolitikával.”

Robert Fico szlovák miniszterelnök a szlovák-magyar kapcsolatok minőségéről és annak megőrzéséről beszélt. Köszönetet mondott Orbán Viktornak a kapcsolatok kiépítésében tett erőfeszítéseiért: „A V4 azon országok csoportjába tartozik, akik elmondhatják, az európai uniós tagság számukra sikeres volt, és továbbra is az. Szerintem közülünk senki nem sajnálja, és nem is sajnálhatja azt, hogy az adott pillanatban ezt a döntést meghoztuk.”

Montenegrót azonnal, Szerbiát pedig minél előbb fel kell venni az Európai Unióba. Ezzel stabilizálódna a Balkán helyzete - hangzott el Budapesten.

Orbán Viktor
Budapest
V4
visegrádi országok
csúcstalálkozó

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.