Ugrás a tartalomra

Orbán: Magyarország biztonsága összefüggésben van Törökország stabilitásával

2018.10.08
19:42
2018.10.08
19:58
Forrás
Pannon RTV
Magyarország biztonsága közvetlen összefüggésben van Törökország stabilitásával - jelentette ki Orbán Viktor hétfőn Budapesten, miután tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

A magyar Országházban tartott közös sajtótájékoztatón a magyar miniszterelnök úgy fogalmazott: stabil török kormányzat, stabil Törökország az előfeltétele annak, hogy a migráció szárazföldi útvonalán ne fenyegesse Magyarországot semmilyen veszély. Recep Tayyip Erdogan hangsúlyozta: a két ország együttműködése több területen kitűnő.

Orbán Viktor az egyik legerősebb magyar nemzeti érdeknek nevezte azt, hogy Törökország mindig olyan erős és stabil maradjon, hogy képes legyen az Európa felé tartó illegális migrációt megállítani. A magyar miniszterelnök kifejtette, kulturális, gazdasági és politikai területekről is szó esett, a terrorizmus elleni küzdelemről is beszéltek, amely mindkét ország számára kiemelten fontos.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „A helyzet úgy fest, hogy Magyarország biztonsága közvetlen összefüggésben van Törökország stabilitásával. A stabil török kormányzat, a stabil Törökország az előfeltétele annak, hogy a migráció szárazföldi útvonalán ne fenyegesse Magyarországot semmilyen veszély. Szeretnénk világosan kimondani, hogy az egyik legerősebb magyar nemzeti érdek az az, hogy Törökország mindig olyan stabil és erős legyen, hogy képes legyen a térségben békét teremteni, illetve a térségből Európa felé igyekvő illegális migrációt megfékezni.”

A gazdasági együttműködésről Orbán Viktor azt mondta, szerinte erőteljes a kereskedelmi kapcsolat, de mindenképp javítani kell azon. Recep Tayyip Erdogan hangsúlyozta: a két ország együttműködése több területen kitűnő.

Recep Tayyip Erdogan, elnök, Törökország: „A közös gazdasági volument hat milliárd dollárban tűztük ki. Szeretnénk a legrövidebb időn belül elérni az öt milliárdos kereskedelmi volument, valamint a magyarországi török befektetéseket bővíteni. Az utóbbi években egy komoly bővülés figyelhető meg, elégedettek is vagyunk ezzel a tendenciával.”

Erdogan az Európai Uniós csatlakozásról is beszélt. A török elnök szerint az EU-nak őszintén meg kell mondania, felveszik-e Törökországot vagy sem. Kedden Magyarország-Törökország Üzleti Fórumot tartanak Budapesten, amelynek nyitóbeszédét a török államfő tartja. Az eseményen több mint százötven magyar és török vállalkozás vesz majd részt.

Orbán Viktor
Recep Tayyip Erdogan
Budapest

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.