Ugrás a tartalomra

Orbán: Magyarország és Szerbia csak együtt lehet sikeres

2023.12.08
14:13
2023.12.08
19:05
Forrás
MTI
Magyarország és Szerbia csak együtt lehet sikeres - nyilatkozta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Tanjug szerbiai hírügynökségnek.

Orbán Viktor az interjúban kiemelte: a történelmet nézve a szerbeknek és a magyaroknak voltak jól körvonalazható baráti és ellenséges időszakai is, és amikor a szerbek és a magyarok ellenségek voltak, az egyik félnek sem volt jó, amikor pedig együttműködtek, az mindkét félnek jó volt. Amikor tehát eljött a megfelelő pillanat, és mindkét országban olyan vezetők kerültek kormányzati pozícióba, akik szeretik a történelmet, és komolyabb politikai horizontjuk van, akkor megtalálták a közös hangot, és rájöttek hogyan értelmezzék közösen a múltat, a jelent és a jövőt. A történelmi megbékéléshez pedig a vajdasági magyarok is jelentősen hozzájárultak.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „Az Önök elnökének, Vučićnak sikerült egy nagyon korszerű, úgy is mondhatnám, hogy európai, de egyúttal keresztény alapokkal rendelkező választ találnia erre a kérdésre. Ő a magyarokat olyan közösségnek tartotta, amely hozzájárul Szerbia sikeréhez. Tehát már nem teherként, kihívásként, veszélyként tekint ránk, hanem a nemzetük konstruktív részeként, amely hozzájárulhat a szerb nemzet sikeréhez.”

Orbán Viktor szerint nem lenne tisztességes megkezdeni az európai uniós tárgyalásokat Ukrajnával úgy, hogy közben számos nyugat-balkáni országgal évek óta folynak a tárgyalások, és ez a folyamat nagyon lassú.

„Attól tartok, az európai vezetők nem értik Szerbia és a Nyugat-Balkán stratégiai jelentőségét. Túl messze vannak. Ez az oka annak, hogy úgy gondolom, az én küldetésem, hogy segítsek nekik megérteni Szerbia jelentőségét, a Balkán jelentőségét, azt, hogy mi forog kockán.”

Orbán Viktor az illegális bevándorlás kérdésére is kitért. Mint mondta: a magyaroknak történelmi nézőpontjuk is van, hiszen Magyarország 150 évig török megszállás alatt állt. A magyarok tehát értik, hogy milyen az, amikor egy terjeszkedő civilizáció területeket foglal el, és annak milyen hatásai vannak az eredetileg ott élő közösségre és kultúrára. Amikor a történelmi tapasztalatokat és a nyugat-európai társadalmakban történő következményeket látják, akkor a magyarok számára egyértelmű, hogy a migrációt meg kell állítani.

magyar-szerb kapcsolat
Orbán Viktor

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.