Ugrás a tartalomra

Orbán Viktor: 2024-ben az a cél, hogy a családok legyenek a középpontban

2023.12.21
11:19
2023.12.21
17:01
Forrás
MTI
A cél 2024-ben az, hogy a nagy küzdelmek helyett inkább a családok legyenek megint a politika középpontjában - jelentette ki a magyar miniszterelnök Budapesten, a nemzetközi sajtótájékoztatón.

Az idei év értékeléséről, és a jövő évi tervekről beszélt Orbán Viktor a nemzetközi sajtótájékoztatón. A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott, idén több dologgal kellett megküzdenie Magyarországnak: Brüsszellel meg kellett egyezni, ki kellett maradni az orosz-ukrán háborúból, a migrációt meg kellett fékezni, az inflációt pedig le kellett törni. Az utóbbi három akadályt sikeresen vette az ország - fogalmazott Orbán. 2024 kihívása az európai parlamenti választások lesznek szerinte.

„Brüsszelben a bürokraták egy buborékban élnek, és ezért Brüsszel vak. Nem látja a valóságos életet, elrugaszkodik a valóságos problémáktól, amelyekkel nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában küzdenek az emberek. A 24-es választásoknak az a célja, hogy kinyissuk Brüsszel szemét, hogy lássa a valóságot, és képes legyen arra, hogy kijavítsa azokat a hibákat, amelyeket 2023-ban elkövetett. A 23-as év tehát a nagy küzdelmek éve volt, a 24-es a nagy tervek éve lesz, és az európai parlamenti választás éve is.”

Orbán Viktor a szerdán Brüsszelben elfogadott migrációs paktumról is beszélt. Úgy fogalmazott, Magyarország szerint egyértelmű, hogy kudarcot fog vallani a csomag, hiszen már a kiindulópontja is hibás.

Ha valaki akármilyen jogcímen Magyarországra akar jönni, akár menedékkérelemmel is, először be kell nyújtani azt a kérelmet, az országhatáron kívül kell várakoznia. És ha megvan a döntés, és az negatív, akkor ott is kell maradni, ha pozitív, beléphet. Amíg ezt az alap testtartást, helyzetet az unió nem veszi fel, akármilyen csomagokat is alkot, mindig kudarc lesz a vége. Ennek a migrációs csomagnak, amit elfogadtak és tegnap nagy részben már hatályba is léptettek, kudarc lesz a vége.”

Magyarország nagyon nehéz helyzetben van a migráció miatt, a határzár fenntartását és az emberi erőforrást is önerőből finanszírozza - fogalmazott Orbán.

„Meg kellett indítani a határvédelemre való toborzást. A tervek szerint 4-5 ezer embert kellett volna felvennünk, és 2 ezret sikerült. Tehát sajnos ez a zár nem zár légmentesen. Ráadásul körülbelül 2 milliárd euró, olyan 700-800 milliárd forint közötti összeg az, amit eddig elköltöttünk. Tehát eszi a pénzt. Brüsszelből semmit nem kapunk, egy százaléknál kevesebb az az összeg amit eddig határvédelmi segítségként megkaptunk.”

A határvédelem minőségének tekintetében nincs ingadozás, ugyanúgy teljesített a korábbi években, hónapokban, ahogyan most - emelte ki a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor

Most

07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.