Ugrás a tartalomra

Orbán Viktor fogadta az osztrák alkancellárt

2019.05.06
16:31
2024.03.19
08:46
Forrás
Pannon RTV
Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárt.

Nagyra értékelem Orbán Viktort - mondta a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt vezetője. Brüsszel kezelni akarja a migrációt, mi közép-európaiak pedig meg akarjuk állítani, hangsúlyozta a magyar miniszterelnök.

A megbeszélés fő témái az EP-választás és a migráció voltak. Orbán Viktor szerint Európának át kellene vennie az osztrák modellt, amelyben a jobbközép a jobboldallal működik együtt. Budapestről nézve sikeresnek tűnik ez az együttműködés, stabilitás van, látszanak a gazdasági célok, az adócsökkentés, és úgy tűnik, hogy Ausztriában jó dolgok történnek.

A magyar kormányfő azt mondta, a gazdasági együttműködésről is tárgyaltak, mert Magyarország célja, hogy gazdasági növekedése az európai átlagnál 2 százalékkal magasabb legyen.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Fontos kérdés volt az európai biztonság és a határvédelem kérdése. Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „Szerettem volna világossá tenni, hogy Magyarország a déli határszakaszon Ausztria határait is védi. Mi ezért megköszönjük, hogy ebben a közös határvédelemben ma Ausztria segíti Magyarországot. Bár inkább a jövőről beszéltünk, de megemlítettem, hogy ez nem mindig volt így. Amikor Ausztriában baloldali vezetésű kormány volt, akkor mindent megtettek annak érdekében, hogy Magyarország ne tudja megépíteni a déli határon a kerítést. Most, hogy azonban jobboldali kormánya van Ausztriának, ez megváltozott.”

Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár azt üzente: a Néppárt vizsgálja felül a hazafias pártokkal szembeni kirekesztő politikáját: „Orbán Viktor miniszterelnök egy olyan politikus, aki szívvel és karakterrel dolgozik lakossága érdekében, és természetszerűleg lakossága iránt elkötelezett. És ugyanígy látom a saját felelősségemet is természetszerűleg az osztrák kormányon belül és ha együttműködünk, persze Ausztria és Magyarország érdekében is a legjobbat akarjuk. Mindkét állam Európa szívében fekszik, és természetszerűleg Európának is egy erős szövetségre van szüksége, hogy ha Európa védelméről van szó, akkor amikor az illegális migráció ellen kell védekezni, vagy pedig a kolonizációval szemben, ez egyfajta túlélési kérdés, amiről itt ma közöttünk is esett szó.”

Európa ma túlzottan megosztott, veszélyes terroristákat is importált, ez ellen fel kell venni a küzdelmet - tette hozzá az osztrák alkancellár.

Orbán Viktor
osztrák alkancellár
Heinz-Christian Strache

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.
15:24, Frissítve: 17:44

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.