Ugrás a tartalomra

Orbán Viktor: A mi tudósaink is haladnak a magyar vakcina kifejlesztésével

2021.03.14
08:15
2021.03.14
19:23
Forrás
Hirado.hu, Kossuth Rádió
Gyártókapacitást kell felépíteni, hogy elegendő vakcinát tudjunk gyártani, és egy év múlva önellátó lesz Magyarország vakcinában - jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Ha Magyarország nem rendelte volna meg a keleti vakcinát, azt a 3 és fél milliót, amiből már 500 ezer embert be is oltottak, akkor nagy bajban lenne az ország. Csak azért nem vagyunk bajban, mert megszólalt a fejünkben a csengő - mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában ma délelőtt. Láttam a zavart, és novemberben megkezdtük a tárgyalásokat a máshonnan érkező vakcinák beszerzéséről - tette hozzá a magyar miniszterelnök. Arról is beszélt, hogy valószínűleg a járványidőszak legnehezebb hete lesz a következő Magyarországon.

„A magyar baloldal, időnként a nemzetközi baloldal is kritizál bennünket, holott szerintem elismerést kellene kifejezni azon magyar, elsősorban külügyi és járványügyi szakemberek iránt, akik megérezték a bajt, előre látták a bajt és kellő időben döntöttek. Ha többet kértek volna egyébként a vakcinákért, többet is hajlandók lettünk volna fizetni, magunk között elmondva. Nem akarom itt nyilvánosan rontani a tárgyalási pozícióinkat, de ilyenkor életről van szó, ami nem abszolút irreális, azt meg kell adni ilyenkor. Ha pénzért lehetne életet venni, akkor az ember odaadná az ingét is.”

Lehet tartani az oltási tempót, de az ütem fenntartásához három dologra van szükség – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. A magyar kormányfő szerint kell, aki beoltassa magát, ezért mindenkit arra biztat, hogy regisztráljon az oltásra, kell, aki beadja ezeket az oltásokat, amivel jelenleg rendben vagyunk, és kell vakcina. Orbán Viktor azt mondta, hogy az utóbbival van a legnagyobb gond, mert keletről – Kínából és Oroszországból – rendben érkeznek a vakcinák, de az Európai Uniós beszállítás továbbra is rendkívül lassú.

Orbán Viktor elmondta, mivel a 60 év felettiek vannak igazán nagy veszélyben, ezért úgy módosították az oltási sorrendet, hogy az idősebbek akkor is előrébb kerülnek a sorrendben, ha másoknál később regisztráltak.

Egyelőre nem kell külföldi segítség, több ágyunk és lélegeztetőgépünk van mint bárkinek Európában. Oltási hetekről beszélünk, a beérkezett szállítmányt először is be kell vizsgálni, amit a járványügyi szakemberek végeznek, majd eloltják. Ami raktáron marad, az azért van ott, mert vagy napokon belül el lesz oltva, vagy az első oltás párja. Magyarországon csak olyan oltás van jelenleg, aminek van párja - hangsúlyozta a magyar miniszterelnök. Szerinte sunyi hazugság arra hivatkozni, hogy mennyi vakcina van raktáron.

Hétről hétre derül ki, hogy amit lekötöttünk Brüsszel által késlekednek. Ilyenkor meg kell próbálnunk valahonnan máshonnan rendelni, beszerezni. Aki nem rendelt keleti vakcinákat, ők kénytelenek várni. Ha nem rendeltük volna meg a keleti vakcinákat, akkor nagy bajban lennénk. Az egész világon a legjobban fertőzött terület az Európai Unió, az áldozatok 20 százaléka innen származik. Az oltásokat tekintve Izrael is és a britek jóval előrébb tartanak. Az átlagos átoltottság 7 százalék alatt van az unióban, tehát itt valami nincs rendben. "Ezt elszúrták" - mondta a kormányfő.

Orbán elmondta, azért hozták nyilvánosságra a keleti vakcinaszerződéseket, mert Brüsszel azt nem teszi meg a nyugatiak esetében. Gyakran van úgy, hogy a szerződésekben szerepel olyan adat, amit nem lehet egyébként nyilvánosságra hozni. Most két vita van Brüsszelben. Az egyik, hogy mit rontottak el a bürokraták, nekik a szerződésekkel kellene bizonyítani, hogy jól tárgyaltak. A másik vita pedig a pénzről szól. "Ha többet kértek volna a nyugati vakcinákért, akkor azt is kifizettük volna. Ezek a viták gyakran pénzügyi viták" - mondta.

Az újranyitással kapcsolatban elmondta, hogy egyelőre nem lehet pontos dátumot mondani. Senki nem gondolta volna, hogy egy harmadik hullámmal is meg kell majd küzdenünk. Ez a mutánsok miatt van. A nagy kérdés, hogy a vakcinák megvédenek-e a mutánsokkal szemben. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Magyarországon elérhető vakcinák hatékonynak a mutánsok ellen. "Egyedül Magyarországon érhető el a világon ötfajta vakcina" – hangsúlyozta.

Március 15-el kapcsolatban elmondta, hogy közel áll a szívéhez. Ennek a napnak a hagyománya nélkül nem lehetett volna végrehajtani a rendszerváltást – hangsúlyozta. Most is a szabadságunk forog kockán, mert egy sunyi ellenséggel küszködünk – emelte ki. Ha összefogunk, akkor vissza fogjuk szerezni a szabadságunkat 2021-ben is.

Orbán Viktor
oltás
ütem
vakcina

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.