Ugrás a tartalomra

Orbán Viktor: nincs esély uniós megállapodásra a migrációról

2023.10.06
11:07
2023.10.06
17:44
Forrás
Pannon RTV
A migrációs válság és az Európai Unió bővítése volt a legfőbb téma az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek informális találkozóján Granadában.

Josep Borrell, uniós bővítési biztos közölte, hogy jelenleg tíz tagjelölt ország van, és mindent meg kell tenni, hogy ezek az országok gyorsan csatlakozni tudjanak. Hozzátette: 2030 nem egy végleges céldátum, de jó ilyen pontokat kijelölni, mert akkor a cél lebeghet az emberek szeme előtt. A spanyolországi találkozón szó esett Szerbia és Koszovó kapcsolatáról is, illetve a feszültségek következményeiről is. 

A granadai találkozót megelőző nyilatkozatában Orbán Viktor magyar miniszterelnök annak a véleményének adott hangot, hogy nincs esély az egyetértésre migráció kérdésében az Európai Unió tagországai között, főként azt követően, hogy a legújabb csomagot az országok Lengyelország és Magyarország megkerülésével fogadták el, holott korábban arról volt szó, hogy egyhangú döntésre van szükség. Az uniós bővítésről a magyar kormányfő annyit mondott, hogy Budapest támogatja azt, és nem tartja tisztességesnek, hogy bizonyos országok az elvégzett munka ellenére sem csatlakozhattak még, hiszen az EU-nak szüksége van rájuk. Orbán Viktor Szerbiára is kitért. Mint mondta: a Belgrád elleni szankciók bevezetése nem lehetséges, a felvetés is nevetséges.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „A koszovóiaknak változtatniuk kell a viselkedésükön, nem szabad provokálniuk a szerbeket. A provokáció válaszreakciót vált ki, az pedig instabilitáshoz vezet. Szerbia nélkül nincs stabilitás a Balkánon, ezért én egyértelműen azért állok ki, hogy segíteni kell Szerbiát a régió stabilizálásban.”

Egy nappal korábban Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján, amelyet szintén Granadában tartottak, felhívta az országok vezetőinek a figyelmét a feszült viszonyra Belgrád és Pristina között. A szerb elnök Instagram oldalán közölte: az európai vezetőkkel folytatott számos találkozójának ez volt a legfőbb pontja, hiszen az ő feladata volt, hogy Szerbia álláspontját ismertesse. „Minden erőnkkel küzdeni fogunk hazánkért, és remélem, sikerrel járunk” – tette hozzá.

Aleksandar Vučić, köztársasági elnök, Szerbia: „Soha nem állt szándékunkban, hogy bárkit is megtámadjunk a térségben. Az igazi kérdés az, hogy támogatják-e az ENSZ Alapokmányát és az ENSZ határozatait, amelyek még mindig érvényben vannak, vagy nem. Ha támogatják, amikor Ukrajnáról beszélünk, akkor az én kérdésem pedig az, hogy mi a probléma Szerbiával, miért nem támogatják a saját határozataikat, amelyek még mindig érvényben vannak, és az ENSZ Alapokmányát, amely szintén hatályban van. És ez a valódi politikai kérdés Szerbia minden lakója számára, és ez az, ami igazán aggaszt minket.”

Az európai uniós állam- és kormányfők ugyan informális találkozón vettek részt Granadában, a kérdések, amelyekkel foglalkoztak, azonban nem elhanyagolhatók. Ahogy Charles Michel, az Európai Tanács elnöke fogalmazott: az Európai Unió jövőjének alapvetéseiről volt szó, vagyis arról, milyen EU-ban akarnak élni az emberek, milyen jövőt szánnak az uniónak. 

Európai Politikai Közösség
Európai Politikai Közösség találkozója

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.
15:24, Frissítve: 17:44

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.