Ugrás a tartalomra

Orbán Viktor: Törökország fontos ország a migrációs válság leküzdésében

2023.12.18
17:36
2023.12.18
18:06
Forrás
Pannon RTV
Törökország Magyarország számára rendkívül fontos, nincs Magyarország Törökország nélkül - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Budapesten, a Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, a Magyarországot fenyegető migrációs válság leküzdésében, de az orosz–ukrán háborúban is egyedül a törökök voltak képesek diplomáciai eredményeket elérni. A jövőben olyan szorosan akarunk együttműködni egymással, amennyire csak két nép és két ország együtt tud működni egymással – mondta a magyar miniszterelnök. A kormányfő a konkrétumokról elmondta, huszonegyedszer találkoztak hivatalos formában, a kereskedelmi áruforgalom mértékét az elmúlt több mint tíz évben megkétszerezték, ötszáz török vállalat dolgozik Magyarországon, száz magyar vállalat Törökországban. A magyarországi török befektetések számukban és értékükben is nőnek, a mai napon új területekre is kiterjesztették együttműködésüket.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „A vízumliberalizáció ügyében is támogatjuk Törökországot. Mindent megadtunk, amit megadhattuk nemzeti hatáskörben. Fejlesztjük az egyetemeink közötti együttműködést is. Kétszáz magyar állami ösztöndíjat adunk török diákoknak. Miután a diplomáciai kapcsolatainkat száz évvel ezelőtt vettük fel, a következő évet a kulturális évadnak szenteljük. A 2025-ös évet pedig, amiről most megállapodtunk a török-magyar tudományos és innovációs együttműködés évének nyilvánítjuk. Mélyen tisztelt Erdogan elnök úr a rövid távú program az konkrét, a középtávú programok vonzóak.”

Orbán Viktor
Törökország
Recep Tayyip Erdogan

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.