Ugrás a tartalomra

Orbán Viktor: Véget ért a száz év magyar magány korszaka

2018.07.28
12:18
2018.07.28
16:55
Forrás
MTI
A Kárpát-medence újjáépítését nevezte Magyarország egyik legfontosabb tervének Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn.

A magyar miniszterelnök a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen úgy fogalmazott: „véget ért a száz év magyar magány korszaka. Újra erősek vagyunk, elszántak vagyunk, bátrak vagyunk, van erőnk, van pénzünk, vannak erőforrásaink". Hozzátette: az elmúlt években Magyarország bebizonyította szomszédjainak, hogy "aki a magyarokkal együttműködik, az jól jár".

A külhoni magyarok kiálltak az anyaországi magyarok mellett. Minden itt leadott voks felelősségvállalás volt Magyarországért. Ezt a felelősségvállalást köszönöm meg az anyaországiak nevében hálás szívvel önöknek - mondta Orbán Viktor az áprilisi magyarországi választásokra utalva Tusnádfüdőn. A nemzeti és a keresztény alapokon álló politikai rendszer stabilizálása sikerült. Az alap szilárdnak és stabilnak tűnik, így tehát nem indokolatlan, hogy az előttünk álló négy évre a korszaképítést jelöljük meg feladatként - fogalmazott a magyar miniszterelnök. A 2010 után felépített politikai és gazdasági rendszer stabilitást tényekkel támasztotta alá.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „Az az érték, amit Magyarország egy évben megtud termelni, az 2010-ben 27224 milliárd forint volt. Most pedig 38183 milliárd, tehát 11000 milliárd forinttal nagyobb értéket állítunk elő minden egyes évben 2010 óta, mint tettük ezt korábban.”

Magyarország emellett a 2008-as válság miatt felvett hiteleket is visszafizette, az IMF-et hazaküldte, a hiányt kordában tartja, az államadósságot pedig 85 százalékról 71 százalékra vitte le - tette hozzá a miniszterelnök.
 

foto MTI/Veres Nándor

Orbán Viktor a szomszédos országokkal való együttműködést is a prioritások közé sorolta. Az elmúlt években bebizonyítottuk a szomszédainknak, hogy aki a magyarokkal együttműködik, az jól jár. Itt a pillanat, hogy újra felépítsük a Kárpát-medencét - fogalmazott Magyarország miniszterelnöke: „Van egy ajánlatunk a szomszédaink számára. Az ajánlatunk abban összegezhető, hogy kössük össze immáron végre és komolyan az országainkat egymással. Kössük össze a nagyvárosainkat gyorsvasúttal és autópályákkal. Még is csak szégyen, hogy ilyen összeköttetés nincs Debrecen és Nagyvárad között, Kassa és Miskolc között, Nyíregyháza és Szatmárnémeti között, Eszék és Pécs között, vagy éppen Kolozsvár és Budapest között. Ajánlatunk az is, hogy kössük össze az energiahálózatainkat is. Szégyen, hogy ez még ma nem valóság.”

Orbán Viktor a migrációról is beszélt. A magyar miniszterelnök Európa vezetőit alkalmatlanoknak nevezete, ugyanis nem tudták megvédeni Európát a bevándorlástól: „Az európai elit csődöt mondott és ennek a csődnek a szimbóluma az Európai Bizottság. Ez rossz hír. A jó hír, hogy az Európai Bizottság napjai meg vannak számlálva. Én meg is számoltam. Mintegy 300 napjuk van hátra és lejár a mandátumuk.”
 
A magyar kormányfő a 2019-es európai parlamenti választásokra utalt. Mint fogalmazott az európai elit láthatóan ideges, mert Európa nagyívű átalakítása elakadhat. Összpontosítsunk minden erőnkkel a 2019-es európai választásokra, hiszen ezúttal lesz nagy összeurópai kérdés is, mégpedig a bevándorlás - tette hozzá Orbán Viktor: „Európa nagyívű átalakítása, amit mi csak Soros tervnek nevezünk, az elakadhat. A nagy cél, hogy Európát átalakítsák és Európát átléptessék a kereszténység utáni korba és Európát átléptessék a nemzetek utáni korszakba. Ez a folyamat az európai választásokon elakadhat, tisztelt hölgyeim és uraim és nekünk elemi érdekünk, hogy meg is akasszuk.

30 éve még azt gondoltuk, hogy Európa a jövőnk, ma pedig azt gondoljuk, hogy mi vagyunk Európa jövője - ezzel a mondattal zárta beszédét Orbán Viktor a tusványosi Szabadegyetemen.
 

Orbán Viktor
Tusványos

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.