Ugrás a tartalomra

Oroszország és Kína megvétózta a BT-ben az amerikai határozati javaslatot

2019.03.01
08:38
2019.03.01
11:28
Forrás
MTI
Mélyen megosztott Venezuela kérdésében az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A csütörtök este tartott szavazáson az orosz és az amerikai terv is elbukott.

Oroszország és Kína megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában csütörtökön azt az amerikai határozati javaslatot, amelyben a testület felszólította volna Venezuelát, hogy tartson "szabad és tisztességes" elnökválasztást, és tegye lehetővé, hogy a humanitárius segélyek szabadon bejuthassanak az országba.

Oroszországon és Kínán kívül a Dél-afrikai Köztársaság is a javaslat ellen szavazott, Indonézia, Egyenlítői Guinea és Elefántcsontpart tartózkodott. A többi kilenc BT-tag - köztük Nagy-Britannia, Franciaország és Németország - támogatta szavazatával a tervezetet.

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete azzal érvelt: precedens nélküli lett volna, hogy ily módon megpróbáljanak eltávolítani egy elnököt. Az Egyesült Államok a konfliktus kiszélesítésén ügyködik - vélekedett az orosz diplomata, hozzátéve, hogy az orosz álláspont szerint Washington célja a rendszerváltozás Venezuelában. Franciaország támogatta ugyan a határozati javaslatot, de nagykövete, Francois Delattre a voksolás előtt leszögezte, hogy az amerikai javaslat nem ad jogi alapot az erő alkalmazására, és nem több Venezuela szuverenitása elleni kísérletnél.

Elemzők szerint a kettős vétó nagyon ritka. A legutóbb 2017-ben fordult elő ilyen, szintén Oroszország és Kína emelt vétót egy francia-brit javaslat ellen, amely szankciókat irányzott elő a szíriai vegyi fegyverek bevetése miatt.

Az oroszok ezzel szemben - Nicolas Maduro jelenlegi államfő kormányának abszolút támogatójaként kizárólag politikai megoldást sürgetnének a krízis kezelésére. Egyik javaslat sem kapta meg a szükséges mennyiségű szavazatok.

ENSZ Biztonsági Tanács

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.