Ugrás a tartalomra

Oroszország és Kína viszonya a 21. századi nemzetközi együttműködés valódi modellje

2021.12.15
19:19
Forrás
MTI
Ezt jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a kínai hivatali partnerével, Hszi Csin-pinggel szerdán folytatott videokonferencia-tárgyaláson.

Országaink között új együttműködési modell jött létre, amely többek között olyan alapokon nyugszik, mint a belügyekbe történő be nem avatkozás, egymás érdekeinek tiszteletben tartása és az az elhatározás, hogy a közös határt az örök béke és a jószomszédság övezetévé alakítsuk – hangsúlyozta az orosz elnök.

Putyin tájékoztatta Hszit a Joe Biden amerikai elnökkel folytatott múlt heti tárgyalásáról, amelyet összességében tartalmasnak és hasznosnak minősített. Közölte, hogy felhívta az amerikai államfő figyelmét az orosz nemzeti érdekeket fenyegető, növekvő veszélyekre, amelyek abból fakadnak, hogy az Egyesült Államok és a NATO "következetesen Oroszország határai közelébe mozgatja katonai infrastruktúráját". Ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy haladéktalanul tárgyalásokat kell kezdeni Oroszország biztonsága nemzetközi jogi garanciáiról, amelyek kizárnák az észak-atlanti szövetség további keleti bővítését és a fenyegető fegyverrendszerek telepítését a szomszédos államokba, különösen Ukrajnába.

A virtuális csúcson szó esett gazdasági kérdésekről, egyebek között arról, hogy létrehozzanak egy független operációs rendszert és hogy megnöveljék nemzeti fizetőeszközeik szerepét a kétoldalú kereskedelemben. Tapasztalatcserét folytattak a központi bankok digitális devizáinak kérdéséről is. A felek kifejezték szándékukat, hogy a kétoldalú forgalmat évi 200 milliárd dollárra növeljék. Megvitatták a Szila Szibiri-2 (Szibéria Ereje-2) földgázvezeték megépítésének perspektíváit. Szó esett az Eurázsiai Gazdasági Unió és az Egy övezet, egy út integrációs kezdeményezéseinek összekapcsolásáról, a Nagy Eurázsiai Partnerség kialakításáról.

A tárgyalófelek méltatták az infrastruktúra fejlesztését a két ország közötti határon, amelyet Putyin megfogalmazása szerint "az örök béke és a jószomszédság övezetévé" szándékoznak átalakítani.

Putyin és Hszi megállapodott az együttműködés megerősítéséről a Covid-19-világjárvány elleni küzdelemben. A két vezető megegyezett, hogy az orosz Szputnyik V és Szputnyik Light vakcinából évi több, mint 150 millió adagot fognak legyártani Kínában.

A videokonferencia mintegy másfél órán át, szinkrontolmácsolással zajlott. Usakov szerint a felek a "nagyon pozitív" eszmecsere során a kétoldalú és nemzetközi viszonyok összes lényeges kérdését megvitatták. Értékelése szerint "ez két kolléga, két barát, két nagy baráti állam vezetőjének beszélgetése volt".

Oroszország
Kína
Vlagyimir Putyin
Hszi Csin-ping

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.