Ugrás a tartalomra

Őszre döntenek a kötelező sorkatonai szolgálatról

2021.04.27
14:54
Forrás
Danas
A közvitát követően szeptemberben vagy októberben dönt erről a parlament – nyilatkozta a Prva Televíziónak Nebojša Stefanović, Szerbia védelmi minisztere.

Hozzátette: Ez nem olyan lesz mint 1969-ben, amikor a katonák kefével és ronggyal teljesítettek szolgálatot. A fiatalokat katonai képességeket sajátíthatnak el a kiképzés során. Stefanović elmondta, támogatja a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését, mert úgy véli, hozzájárul a fiatalok személyiségének kialakításához. Erről azonban nem a védelmi minisztériumnak, hanem a szerb parlamentnek kell döntenie – hangsúlyozta Stefanović. Arra a kérdésre, hogy mennyi ideig tartana a szolgálat, a védelmi miniszter azt mondta, 3 és 9 hónap közötti időszakban gondolkodnak. A vezérkar szerint 6 hónapig tartana a kiképzés és legalább 2 hónapot töltenének a sorkatonák az egységeknél – tette hozzá a tárcavezető. Arra is kitért, hogy akik nem akarnak fegyvert fogni, azok számára lehetővé teszik, hogy más feladatokat lássanak el a kaszárnyában. Szerbia számára a kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetése éves szinten 8 milliárd dinárba kerülne – emelte ki Nebojša Stefanović.

Nebojša Stefanović
kötelező sorkatonai szolgálat

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.