Ugrás a tartalomra

Párizs szerint Olaszországnak kell fogadnia a Mission Lifeline mentőhajóját

2018.06.25
19:06
Forrás
MTI
A francia Európa-ügyi miniszter szerint Olaszországnak kell fogadnia a Máltánál megrekedt Mission Lifeline német nem kormányzati szervezet mentőhajóját mintegy 230 migránssal a fedélzetén.

"Franciaország emlékeztet a nemzetközi jogra: amikor egy hajó mentést végez a tengeren, ez a helyzet a Lifeline utasaival, akkor azokat a legközelebbi kikötőbe kell szállítani. Ez Málta vagy pedig Olaszország" - mondta Nathalie Loiseau hétfőn a France2 francia közszolgálati televízióban.

"Technikailag, gyakorlati szempontból Olaszországnak kell fogadnia" - hangsúlyozta a francia kormánytag. "Ez nem tetszik mindenkinek, de ez a nemzetközi jog, és nem lehet a jogot a dzsungel törvényével felváltani" - tette hozzá. "Ugyanakkor nem mondhatjuk azt Máltának vagy Olaszországnak, hogy oldjátok meg egyedül" - hívta fel a figyelmet Nathalie Loiseau.

A francia kormányt számos bírálat érte amiatt, hogy nem fogadta be a múlt héten a francia SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nem kormányzati szervezetek által működtetett Aquarius mentőhajót, amely végül a spanyolországi Valenciában kötött ki több mint 600 emberrel a fedélzetén, miután sem Olaszország, sem Málta nem nyitotta meg előtte a kikötőit.

Franciaország
migránsok

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.