Ugrás a tartalomra

Pásztor István: 2022-ben öt különböző időpontban hétszer járulhatunk az urnák elé

2021.11.09
12:10
2021.11.09
16:29
Forrás
Szabadkai Magyar Rádió
Fontos, hogy a magyar közösség jelen legyen az őt érintő döntések meghozatalánál - tette hozzá.

Választások sora vár ránk 2022-ben, a Vajdasági Magyar Szövetség pedig készül a megmérettetésekre, egyelőre csak lélekben, nemsokára azonban tevőlegesen is – mondta Pásztor István, a párt elnöke a Szabadkai Magyar Rádió vendégeként. Egyelőre azonban mindenki a járvány leküzdésére koncentrál – tette hozzá a politikus.

Ő maga oltáspárti, nem csak a koronavírus, hanem az influenza elleni védőoltást is kérte. Szerinte mindenhova védettségi igazolással kellene beengedi az embereket.

Lélekben már készül a Vajdasági Magyar Szövetség a 2022-es választásokra – mondta Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában. A VMSZ elnöke részletezte, mi minden vár ránk a következő évben.

Összesen 7 alkalommal járulunk majd az urnák elé: kétszer referendum lesz, három különböző időpontban pedig öt választást bonyolítanak le – Szerbiában a köztársasági elnöki, az előrehozott parlamenti és a nemzeti tanácsi választásokat, Belgrádban a közgyűlés megválasztását, és nem utolsósorban Magyarországon is lesznek parlamenti választások.

A valódi kampány várhatóan már hetek múlva elkezdődik, és egészen jövő őszig tart. Jelen pillanatban azonban az a fontos, hogy a járványt leküzdjük – fogalmazott a politikus, azután jöhet a kampány.

"Abban vagyunk érdekeltek, hogy ezek a folyamatok, amiket sínre raktunk az elmúlt években, ezeket tudjuk folytatni, ugyanazokkal a szereplőkkel, ugyanabban az erőtérben, és ugyanolyan pozicionáltságban. Az az elemi érdekünk, hogy a magyar közösség ott üljön az asztalnál, amikor olyan kérdésekről van szó, és olyan kérdésekről döntenek, amelyek befolyásolják a mindennapjainkat és a jövőnket."

Pásztor István szerint a jelenlegi járványügyi óvintézkedések nem elégségesek. Az egészségügy túlterhelt, súlyos covid-betegek kerülnek ki a fiatalabb generációkból is.

A Vajdasági Képviselőházban dolgozók 15 százaléka koronavírusos – mondta a VMSZ elnöke. Közben az átoltottság katasztrofális, egyes helyeken a 30 százalékot sem éri el – tette hozzá. Pásztor szerint védettségi igazolást kellene felmutatni mindenhol, a nap minden szakában.

"Szerintem ez egy jó ötlet volna. Sőt, azt gondolom, hogy azt kellene csinálni, mint amit már sokan csinálnak a környező országokban, hogy egyfajta szabadságot kellene adni a munkáltatónak, a létesítmény működtetőjének, hogy ilyen jellegű szabályokat be tudjon vezetni."

A VMSZ újra szorgalmazza, hogy megszervezzék a helyben, terepen történő oltakozást. Hamarosan Csantavéren, Bajmokon, Palicson, Hajdújáráson, Királyhalmon, Tavankúton, vagyis szinte minden környékbeli településen megint házhoz viszik a koronavírus elleni oltóanyagot, így már a távolság sem lehet kifogás.

A Szabadka-Szeged vasútvonalról Pásztor István azt mondta, jövő év ősze helyett szeretnék, ha már márciusban elkészülne. Az építkezés miatt lehetnek ugyan kellemetlenségek, de hamarosan érezhetők lesznek a pozitív hatásai is, és az sem kizárt, hogy a környékbeli ingatlanok értéke mintegy harminc százalékkal emelkedik.

Pásztor István
2022
választások

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.