Ugrás a tartalomra

Pásztor István sajtótájékoztatón reagált Joó Horti Lívia levelére

2018.11.20
17:01
2024.03.19
08:43
Forrás
Pannon RTV
Nem lehet úgy árkokat betemetni, ha közben valaki folyton légkalapáccsal szaladgál az árkok körül - fogalmazott Pásztor István.

A VMSZ elnöke szerint nem lehet úgy árkokat betemetni, ha közben valaki folyton légkalapáccsal szaladgál az árkok körül. Az MNT-választás estéjén békejobbot nyújtott nekik, amit ők tíz perccel később visszautasítottak - fogalmazott Pásztor István.

A Vajdasági Magyar Szövetség Elnöksége és Tanácsa hétfő este vitatta meg a Magyar Mozgalom társelnökének, Pásztor Istvánnak címzett levelét. Azt Pásztor István hazugnak és cinikusnak minősítette. A levél csak a címében szól az MNT-választások értékeléséről - mondta a VMSZ elnöke és hozzátette: a november 4-i választáson még akkora támogatottságot sem kapott a Magyar Mozgalom, hogy annyi mandátumuk lehessen, mint amennyit 3 évvel ezelőtt elraboltak.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Ítéletet mondtak róluk a vajdasági magyar emberek, az ítélet lényege pedig az, hogy nem bízzák magukat rájuk. Az ítélet lényege az, hogy nem kérnek belőlük. És az ítélet lényege az, hogy nem velük képzelik el a boldogulásuk.”

Pásztor István a sajtótájékoztatón beszélt a vajdasági gazdaságfejlesztési programról, és az anyaország segítségével megvalósult beruházásokról is. Az MM társelnöke látványberuházásoknak nevezte ezeket.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Azok a beruházások, amiket ők látszatberuházásnak neveznek, mint például a Zsinagóga felújítása, vagy a Tanítóképző épületének a felújítása, vagy a Pannon Médiaház, vagy a doroszlói kegyhely, vagy az Európa Kollégium, vagy a szabadkai Képzőközpont, vagy a nagybecskereki zárdaépület, azt gondolom, hogy minden, de nem látszatberuházás.”

Ezek az épületek arra szolgálnak, hogy a magyar közösség egészét megerősítsék - folytatta Pásztor, majd kiemelte még a Szabadkai Népszínház és az Y-elágazás kiépítésének és számos más beruházásnak a fontosságát. Az a legsértőbb, hogy ők azt gondolják, ezekkel a beruházásokkal szeretne a VMSZ szavazatokat vásárolni - tette hozzá. A valóság pedig az, hogy ezek által tudjuk megerősíteni a szülőföldön való megmaradást - fogalmazott Pásztor István. Kiemelte: a levél az elvándorlás kérdését is boncolgatja és arra szólította fel a Magyar Mozgalom társelnökét, hogy ne az itt maradtak hozzátartozóinak szívében forgassa a kést. Pásztor kiemelte: a VMSZ 30 éven át azért küzdött, hogy a vajdasági magyarságnak mozgásszabadsága legyen, azokat pedig, akik elmentek, visszavárják.

Az MM társelnökének levelében azt írja, hogy a VMSZ vezetői és mintegy tízezer tagja nem meggyőződésből, hanem érdekből cselekszik. Ezt Pásztor István visszautasította: „A vajdasági magyar emberek úgy döntöttek, hogy az Urat is akarják meg a Pásztort is. És én tudom, hogy ez őnekik nem tetszik, de így van. És én addig fogok a VMSZ elnöke lenni, ameddig nem jár le a mandátumom. Az pedig jövő májusban lesz.”

Azt pedig, hogy utána ki lesz az elnök, mi eldöntjük közösen, azok, akikkel mindennap együtt vívjuk meg a csatáinkat - mondta Pásztor.

A VMSZ elnöke kitért arra is, hogy a választások éjszakáján párbeszédet kezdeményezett, azonban már 10 percre rá jött is a visszautasítás: „Az az igazság, hogy a választás estéjén én békejobbot nyújtottam. Őszintén. Reménykedve. Félve és reménykedve. Mert a megállapodás keresése az egy rögös és nagyon nehéz út. Ha valaki tudja, én tudom, mert az elmúlt 12 évben folyamatosan ezt csináltam.”

Nem lehet úgy árkot betemetni, hogy valaki körülötte légkalapáccsal szaladozik, politikai légkalapáccsal pedig nem lehet árkokat betemetni - nyomatékosított sajtótájékoztatóján Pásztor István.

Pásztor István
Joó Horti Lívia

Most

07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.