Ugrás a tartalomra

Pásztor István: Sok a megválaszolatlan kérdés, de biztos, hogy a Déli Áramlat még nem zárult le

2014.12.06
14:32
Egészen biztos, hogy a Déli Áramlat gázvezeték kiépítésének projektjét még nem zárták le véglegesen - jelentette ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke
Egészen biztos, hogy a Déli Áramlat gázvezeték kiépítésének projektjét még nem zárták le véglegesen - jelentette ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke. A Dnevnik napilapnak adott interjújában Pásztor elmondta, a Déli áramlat kiépítése egy globális érdekekről szóló játék, amelyben nem jókedvében venne részt sem Szerbia, sem pedig Magyarország, Bulgária vagy Ausztria. Több megválaszolatlan kérdés van, az azonban biztos, hogy magasabb szinten keverték meg a kártyákat, és Szerbia nem szabhat feltételeket, illetve nem számít döntő félnek ebben a játékban - fogalmazott Pásztor István. A VMSZ elnöke elmondta, azt sem szabad elfelejteni, hogy a vezeték megépítése stratégiai fontosságú az adott ország számára - munkahelyeket teremt ugyanis nagyon sok ember számára. (B92, Dnevnik)

A Déli Áramlatról hozott döntés végleges

2014. december 4., csütörtök

A Déli Áramlat építésének megszakításáról hozott döntés végleges – jelentette ki Alakszej Novak orosz energiaügyi miniszter. Hozzátette, hogy most már a Törökország felé irányuló vezetéket tervezik. Jurij Usakov, az orosz elnök tanácsadója ma arról beszélt, hogy a Kremlbe semmilyen hivatalos uniós reakció nem érkezett a moszkvai bejelentés után. (Vajdasági RTV)

Orosz EU-nagykövet: Moszkva folytatja a tárgyalásokat Szerbiával, Ausztriával és Magyarországgal

Oroszország Európai Unióhoz akkreditált nagykövete biztos abban, hogy Moszkva folytatja a tárgyalásokat Szerbiával, Ausztriával és Magyarországgal arról, hogyan oldják meg a Déli Áramlat jövőjéről szóló bejelentést követően kialakult helyzetet. Vlagyimir Csizsov a Rosszija 24 orosz állami hírtelevíziónak szerdán adott nyilatkozatában hozzátette: a török csomóponttól a gázvezeték különböző irányokba ágazhat majd el. Azt mondta, hogy Törökországból ugyanúgy eljuthat az orosz földgáz azokba az országokba, amelyek mindeddig abban voltak érdekeltek, hogy az orosz gáz a Déli Áramlaton keresztül jusson el hozzájuk. A diplomata egyúttal Bulgária megbízhatatlanságáról, következetlenségéről beszélt és azt hangsúlyozta, nem Oroszország tehet arról, hogy a beruházás nem valósul meg. Vlagyimir Csizsov kijelentette, hogy Oroszország „lelkiismerete” tiszta, mert tényleg végig akarta vinni a beruházást. Emlékeztetett arra, hogy az főként orosz pénzből épült volna meg. Az orosz nagykövet szerint csak a közvéleményt lephette meg a Déli Áramlat megvalósításának leállításáról történt bejelentés, de az energetikai területen dolgozó szakembereket aligha. Legfeljebb annak az ideje érhette őket váratlanul, mert, mint mondta „az, hogy ide vezet az ügy, eléggé megjósolható volt”. Az Európai Bizottság az úgynevezett harmadik uniós energiacsomagba foglalt szabályozásra hivatkozva állíttatta le nyáron Bulgáriával a Déli Áramlat ottani szakaszával kapcsolatos előkészületeket. A harmadik energiacsomag szerint a földgázt szállító orosz Gazprom nem lehet a vezeték tulajdonosa. Oroszország Európai Unióhoz akkreditált nagykövete a Rosszija 24 állami tévének nyilatkozva cáfolta, hogy a Gazpromnak elfogyott volna a pénze a Déli Áramlatra és azt is elutasította, hogy Oroszország zsarolná az Európai Uniót a gázvezeték megvalósításáról való lemondással. (MTI)

Előzmény:

Még nem zárult le a Déli Áramlat ügye (videó)

2014. december 3., szerda

Törökország felé terelik a Déli Áramlat földgázvezetéket - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az Európai Bizottság folytatni kívánja tárgyalásokat a Déli Áramlatról, a következő egyeztetést december 9-én tartják - írja a The New York Times. A Déli Áramlat projekt 2007-ben kezdődött. A csővezeték Ukrajnát kikerülve szállított volna orosz földgázt Délkelet-Európába, így többek között Szerbiába és Magyarországra is. Moszkva és a Nyugat kapcsolatai azonban időközben elmérgesedtek, így Vlagyimir Putyin bejelentette, elterelik a gázvezetéket Törökország felé. Az egyik legnagyobb vesztese ennek Szerbia lehet - véli Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter. „Mi egyáltalán nem örülünk ennek. Ez Szerbiának egyértelműen problémát jelent. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy mi számítottunk arra, hogy egyszer majd lesz egy másik útvonala a gáz áramlásának.” Zorana Mihajlović további tárgyalásokban bízik, ahogyan a külügyminiszter, Ivica Dačić is. A Déli Áramlat kiépítésének leállítása nem Szerbia hibája - hangsúlyozta a külügyminiszter. „Remélem, lesz mód arra a következő időszakban, hogy megállapítsák a tényállást, és megpróbáljanak valamilyen kompromisszumot találni. A dél-, délkelet-európai lakosoknak ugyanis pontosan ugyanolyan jogaik vannak, mint a közép-európai és észak-európai országok lakosságának, akik hasonló megállapodást kötöttek Oroszországgal.” httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9rHxzTV8juk Az államfő, Tomislav Nikolić szerint kisebb kárt okoz Szerbiának az, hogy leállt a Déli Áramlat gázvezeték kiépítése, mintha Szerbia csatlakozott volna az Oroszország elleni szankciókhoz. Aleksadar Vučić kormányfő szerint ez nagy csapás Szerbiának, de a lakosoknak nem kell energetikai válságtól tartaniuk. A projekt leállítása Magyarországot is érinti. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter: „Oroszországnak joga volt ehhez a lépéshez, ezért mi azt tudomásul vesszük. Ugyanakkor most új lehetőségek után kell néznünk annak érdekében, hogy hazánk energiabiztonságát hosszú távon garantálni tudjuk.” Magyarországnak több lehetősége is van. Ezek között kiemelt helyen szerepel az Azerbajdzsánból a déli folyosón keresztül érkező gáz Közép-Európába juttatása. A francia lapok szerint nem jó hír az európaiaknak, hogy leáll a vezeték építése. Lengyel szakértők szerint Putyin egyelőre még nem döntött, csak ijesztget. A csehek pedig örülnek. Szerintük felesleges projekt volt.

Most

11:06, Frissítve: 12:21

Felújult a kispiaci művelődési ház

Az átadáson jelen volt Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és delegációja, akik ezt megelőzően Martonosra és Magyarkanizsára is ellátogattak.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.