Ugrás a tartalomra

Pásztor István: A tőke és az emberek számára vonzó térséggé válhatunk

2021.11.23
10:16
2021.11.23
16:34
Forrás
Pannon RTV
A tőke és az emberek számára vonzó térséggé válhatunk, miután megépül a Belgrád-Budapest vasútvonal – jelentette ki Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint ezáltal fontos közlekedési folyosó részévé válunk, és élvezni fogjuk annak minden előnyét. Az energiaválság kapcsán Pásztor úgy véli, Szerbiának nem kell különösebb energiaellátási gondokkal szembenéznie.

A fejlett régiók előnyeit élvezhetjük majd, miután 2025 első felében átadják a Belgrád-Budapest vasútvonalat – fogalmazott Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában. A VMSZ elnöke azt reméli a beruházástól, hogy térségünk vonzóvá válik, ahonnan nem menekülnek, hanem visszatérnek az emberek, és a tőke is idetalál.

„Egy fontos közlekedési korridornak, folyosónak a része lennénk, ami nem csak az áruforgalom szempontjából fontos, hanem az utasforgalom szempontjából is, illetve azért is fontos, mert megszűnnénk perifériának lenni, határ menti régiónak lenni, annak összes hátrányával.”
 

Az energiaválság, a gázellátási problémák inkább Európát érintik, mint Szerbiát – mondta a politikus. Magyarország nemrég zárta le hosszú távú gázellátási tárgyalásait Oroszországgal, és Szerbia is ezt tervezi. A szerb elnök még ezen a héten Oroszországba utazik.

„A Gazprom vezetőjével, illetve az orosz köztársasági elnökkel is találkozni fog annak érdekében, hogy egy tízéves vagy hosszabb távú gázellátási keretszerződést hozzanak tető alá, meghosszabbítva azt, ami lejárófélben van. Tehát azt tudom mondani, hogyha a mostani ellátási lehetőségeket vesszük figyelembe, akkor egészen biztos, hogy Szerbiát nem fenyegeti az energiaválság.”

A járvánnyal kapcsolatban Pásztor István elmondta, a koronavírus még hosszú ideig velünk lesz, és kiszámíthatatlanul viselkedik. Nincs más megoldás, a helyzeten csak a védőoltás segíthet. A VMSZ elnöke szerint az, hogy csak 20 óra után kérik a védettségi igazolásokat a vendéglátóhelyeken, nem elég, ő ennél sokkal erélyesebb intézkedéseket támogatna.

Pásztor István
Vajdasági Magyar Szövetség
Belgrád-Budapest

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.