Ugrás a tartalomra

Pásztor: Szerbiának a saját érdekeit kell védenie

2022.03.08
11:07
2022.03.08
21:00
Forrás
Pannon RTV
A gabonaválság Szerbiát is érintheti, de nem biztos, hogy negatív értelemben - véli Pásztor István. A VMSZ elnöke szerint akár gazdasági előnyünk is származhat abból, ha olyan erőforrásokkal rendelkezünk, amelyek a háborús időszakban felértékelődnek.

A politikus az ukrajnai menekültek javára szervezett vajdasági adománygyűjtésről és a Szabadka-Szeged vasútvonalról is beszélt a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában.

Az energiaellátás biztosított, ám az árak a fűtési idény után változhatnak a világpiaci helyzet miatt – mondta a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István. Ami még fontos, az az élelmiszerellátás. Az élelem stratégiai termékké válik, különösen az ukrajnai helyzet kapcsán – véli a VMSZ elnöke.

„Ez a két ország, Oroszország és Ukrajna adja a világ gabonatermelésének, búzatermelésének 28 százalékát, és a kukoricatermésnek a 19 százalékát. Ha az egyikben háború van, a másik ellen pedig szankciókat vezetnek be, akkor ez azt fogja eredményezni, hogy nem csak energiaellátási problémák lesznek, hanem lisztellátási problémák is lehetnek.”

Pásztor szerint Szerbiának még akár gazdasági előnye is lehet abból, hogy egyes országok nem jutnak elég gabonához. Ha a kormány korlátozza is a gabona kivitelét Szerbiából, lisztet és tésztát még exportálhatunk – mondta a párt elnöke. Az ukrajnai helyzet egyébként az élet minden területére kihat. Menekültek százezrei érkeznek a környező országokba, és segítségre van szükségük. Ezen a héten Vajdaság 64 helyszínén szervez adománygyűjtést a VMSZ a szabadkai Caritasszal közösen. Ami Ukrajnában zajlik, az a szerbiai és a magyarországi választási kampányt is befolyásolja.

„Az emberek ilyen pillanatokban sokkal racionálisabbak, mint különben. Ezek nem olyan idők, amikor kísérletezni lehet, nem olyan idők, amikor ki lehet próbálni, hogy valaki, akit még nem láttunk akcióban, vajon akcióban, hogy fog eljárni. Ilyenkor a kormányzóképesség, a döntésképesség, a teherviselési képesség az, ami elsődleges, és ebben én úgy gondolom, hogy a most hatalmon lévők, a most országokat irányítók fognak győztesként kikerülni.”

Pásztor István arról is beszélt, hogy jól halad a Szabadka-Szeged vasútvonal felújítása, már a pálya próbatesztelései folynak a szerbiai szakaszon. Erről pénteken Magyarországon egyeztet majd Lázár János illetékes kormánybiztossal. A VMSZ elnöke szerint fontos lenne még a vasútvonal átadása előtt megoldani, hogy minél gyorsabb legyen a határellenőrzés. Ugyanis hiába a gyors közlekedés, ha az embereknek várakozniuk kell az útlevél ellenőrzésére – fogalmazott Pásztor, aki szerint ebben a kérdésben nem nálunk, hanem elsősorban Magyarországon pattog a labda.

Pásztor István
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.