Ugrás a tartalomra

Pénteken ülésezik az MNT - Napirenden a tájékoztatási és a médiafejlesztési stratégia elfogadása

2023.11.08
11:16
2023.11.08
16:09
Forrás
Pannon RTV
November 10-én, pénteken tartja kilencedik rendes ülését a Magyar Nemzeti Tanács. A közösség számára igen fontos napirendi pontok kerülnek megvitatásra - jelentette be sajtótájékoztatóján Fremond Árpád.

A tájékoztatási és a médiafejlesztési stratégia közvitáját lefolytatták, az MNT tájékoztatási bizottsága pedig megvizsgálta azokat az észrevételeket és javaslatokat, amelyek beérkeztek ezzel kapcsolatban. Mindenkinek, aki írásban beküldte észrevételét, írásban is válaszolt a Magyar Nemzeti Tanács a felvetett kérdésekre - mondta a testület elnöke. Fremond Árpád azt mondta, az építő jellegű javaslatokat be is építették a stratégiába, de voltak olyan észrevételek, amelyeket azonban nem tudtak elfogadni.

„Azt gondoljuk, hogy a kisebbségi média az gyakorlatilag elsősorban a kisebbségekkel kell, hogy foglalkozzon, és a kisebbségek nyelvén történő tájékoztatás számunkra a legfontosabb. És igenis fontos a keresztény értékrend és én azt gondolom, hogy büszkén tudom majd felterjeszteni ezt a stratégiát a pénteki ülésen.”

A kritikák között megfogalmazódott, hogy nem készült el egy kutatás, de utólag beépítették azt, hogy 2024 folyamán elvégeznek egy átfogó felmérést a médiafogyasztás tekintetében - tette hozzá Fremond Árpád. Az MNT elnöke leszögezte, azt a javaslatot, hogy a magánkézben lévő médiumokat is támogassák, nem tudták elfogadni.

A pénteki ülésen a társalapított intézmények különböző kérelmei is napirendre kerülnek, mint az Európa Kollégium, a Magyar Szó, a Pannónia Alapítvány, a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény, valamint a magyarkanizsai József Attila könyvtár, illetve személyi kérdésekről, átképzésekről, továbbképzésekről és kollégiumi elhelyezések jóváhagyásáról is szavaznak az MNT tagjai. A kulturális csomagban a kiemelt és társalapított intézmények döntéseinek a jóváhagyása kerül napirendre, személyi kérdések, pénzügyi- és munkatervek kerülnek megvitatásra, de lesznek egyéb napirendi pontok is. Fremond Árpád a sajtótájékoztatón a különböző pályázatokról is beszámolt.

„Az Európa Kollégiumra gyakorlatilag október 20-án zárult a pályázás és 225 olyan sikeres pályázó van, aki majd beköltözhet. Illetve az ösztöndíjaknak is a második köre lezárult szintén, és itt 42 hallgató pályázott, és ezek a hallgatók is ösztöndíjban tudnak majd részesülni az elkövetkezendő időszakban. Szeretném mindenkinek felhívni a figyelmét, hogy a Várady-ösztöndíj pályázata még néhány napig nyitva áll, ez november 15-én fog zárulni.”

A diplomahonosítással kapcsolatban azt mondta a testület elnöke, hogy a héten várhatóan megjelennek az első honosítási kör eredményei, itt 37 olyan személy van, aki vélhetően meg fogja kapni ezt a támogatást azzal, hogy egyesektől hiánypótlást kértek. Amint megjelennek az eredmények, azonnal kiírják a második kört is, tette hozzá Fremond Árpád.

Fremond Árpád

Most

11:27, Frissítve: 11:51

Húsvéti liturgia Belgrádban

Az ünnepi liturgiát Porfirije szerb pátriárka felkérésére Aleksej püspöki méltóság szolgáltatta a belgrádi Szent Száva-templomban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.