Ugrás a tartalomra

"Pizsamapartikkal" próbálják nyitva tartani az iskolákat Katalóniában

2017.09.29
23:05
2024.03.19
08:36
Forrás
MTI
Szülők, gyerekek, tanárok készülnek arra, hogy vasárnapig a szavazóhelyiségeknek kijelölt iskolákban maradnak, hogy megtarthassák a referendumot, amelyet a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztett.

A katalán főügyész korábbi utasításának értelmében az intézményeket ki kell üríteni szombatig és hatóságilag le kell pecsételni, hogy az illegális referendumon ne lehessen szavazni. Erre válaszul felhívást adott ki egy csoport, amely oktatási és szülői szervezeteket fog össze, hogy a hétvégén minél többen "táborozzanak" az iskolákban, és szervezzenek rendezvényeket.
A katalán rendőrfőnök pénteken azt az utasítást adta, hogy a rendőrök "erőszak nélkül" ürítsék ki és zárják be az intézményeket. Hatósági közbeavatkozásról eddig nem tudni. Az emberek állítólag arra számítanak, hogy a katalán rendőrök nem lépnek fel velük szemben, és vasárnap végül engedik majd kinyitni az iskolákat, hogy lebonyolítsák a szavazást.

Spanyolország más részein is érezhető a katalán eseményekkel kapcsolatos feszült várakozás, egyre több városban, egyre több erkélyen és ablakban jelennek meg a spanyol zászlók, amelyek a nemzet egységét hirdetik. Az ABC című lap szerint az elmúlt hetekben megnégyszereződött a nemzeti lobogók eladása Spanyolországban.

Katalónia
népszavazás

Most

07:47

Ma megalakul az új szerb kormány

Délben ülésezik ma a szerbiai parlament. A rendkívüli ülésen csupán egy napirendi pont szerepel: a kormány megalakítása, valamint a miniszterelnök és a kabinet tagjainak eskütétele.
20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.