Ugrás a tartalomra

Politikai indíttatásúnak nevezte az ellene folyó eljárást Milorad Dodik

2024.01.17
18:12
2024.01.17
19:57
Forrás
MTI, Klix.ba
Ismét elhalasztották Milorad Dodiknak, a boszniai Szerb Köztársaság elnökének tárgyalását Szarajevóban, a halasztás bejelentése előtt viszont a politikus azt mondta, hogy politikai indíttatású eljárás folyik ellene.

A tárgyalást már negyedik alkalommal halasztották el, ezúttal azért, mert a másodrendű vádlott, a boszniai Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönyének igazgatója nem tudott megjelenni, és az egyik bíró azt javasolta, hogy válasszák szét a két vádlott ügyét, amivel Milorad Dodik ügyvédje nem értett egyet, és a bíró eltávolítását követelte.

A meghallgatás lezárása előtt viszont Milorad Dodik kijelentette, minden lépését a daytoni békeszerződésben foglaltakkal és a boszniai alkotmánnyal összhangban tette, az ellene folyó bírósági eljárásnak politikai alapjai vannak. Magyarázata szerint azért folyik ellene eljárás, mert a boszniai Szerb Köztársaság elnökeként aláírta, és a Hivatalos Közlönyben megjelentette azt a törvénymódosítást, amelyet a többségében szerbek lakta országrész parlamentje elfogadott. Mint mondta, neki alkotmányos kötelessége volt aláírni a képviselőház által elfogadott jogszabályt.

A boszniai Szerb Köztársaság elnökét azzal vádolják, hogy nem hajlandó figyelembe venni Christian Schmidtnek, a nemzetközi közösség főképviselőjének a döntéseit.

A boszniai szövetségi ügyészség augusztus 11-én emelt vádat Milorad Dodik ellen a büntető törvénykönyv azon pontja alapján, amely szerint hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélhető az a hivatalos személy, aki nem tartja be, nem hajtja végre vagy akadályozza a nemzetközi közösség főképviselőjének a döntéseit, emellett pedig eltiltják a hivatali tevékenységeitől is.

Bosznia-Hercegovina politikai és alkotmányos berendezkedését a boszniai háborút lezáró 1995-ös daytoni békemegállapodás határozza meg. Ennek értelmében az ország két részből áll, a boszniai Szerb Köztársaságból és a Bosznia-hercegovinai Föderációból. A nemzetközi közösség főképviselőjének intézményét is ekkor hozták létre: a megbízottnak joga van törvényeket hozni és felfüggeszteni.

Milorad Dodik az utóbbi több mint húsz évben többször is kijelentette, hogy Bosznia-Hercegovina államként működésképtelen, és a boszniai Szerb Köztársaságnak függetlenné kell válnia.

politikai indíttatású
eljárás
Milorad Dodik
Szarajevó
tárgyalás

Most

11:52

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.