Ugrás a tartalomra

Potápi büszke az elmúlt években megvalósított külhoni fejlesztésekre

2018.04.26
13:55
2018.04.26
17:10
Forrás
Pannon RTV
Az elmúlt nyolc év nemzetpolitikai eredményeiről tartottak ma értékelést Budapesten.

A sajtótájékoztató keretében bemutatták a Nemzetpolitikai eredmények 2010-2018 című kiadványt is, amely ahogyan a címéből is kiderül, az elmúlt nyolc év nemzetpolitikájának eredményeit mutatja be. Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes elmondta, nagyon mélyről kezdték nyolc évvel ezelőtt, de ma már sikerágazat a nemzetpolitika. Potápi Árpád János pedig arra tért ki, hogy büszke azokra a beruházásokra amelyeket az elmúlt években valósítottak meg, és külön megemlítette a Pannon RTV székházát is.

A nemzet közjogi egyesítésével megadtuk a ma lehetséges egyetlen választ Trianon katasztrófájára – fogalmazott Semjén Zsolt. Hozzátette, amit elértek, az maga a történelem, ugyanis több mint egymillió magyar állampolgár honosítása történt meg. Hangsúlyozta, a nemzetpolitika négy alappilléren nyugszik: a külhoni magyarság identitástudatának erősítésén, a közjogi egyesítésen, a külhoni magyar pártokkal, szervezetekkel való kapcsolaton és azok támogatásán, valamint a gazdasági megerősítésen.

Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, Magyarország: „Ahhoz, hogy a külhoni magyarság meg tudjon maradni, ahhoz nem elegendő pusztán az identitásmegerősítés, nem elegendő, hogy magyar állampolgár lehetett, nem elegendő, hogy vannak magyar képviselői, hanem szükséges, hogy anyagilag is meg tudjon élni. Ezért körülbelül az identitástámogatásnak megfelelő összegben – ez bonyolult, hogy pontosan hogy van, mert ebben van egy csomó vissza nem térítendő támogatás, kedvezményes hitel, mindenféle -, de mondjuk egy százmilliárdos nagyságrendű összegben hatalmas gazdaságfejlesztést valósítottunk meg.”

Hozzátette, ezt a gazdasági támogatást folytatni fogják. Kiemelte, össznemzetben kell gondolkodni, ezért a babakötvény és az anyasági támogatás mellett minden olyan támogatást kiterjesztenek a nem Magyarországon élő magyarokra is, amely nem helyhez kötött.

Az elmúlt négy évben számos fejlesztés és befektetés valósult meg a magyar nemzetpolitikai államtitkárság támogatásával. Potápi Árpád János államtitkár elmondta, büszke azokra a beruházásokra, amelyeket létrehoztak az elmúlt nyolc évben a Kárpát-medencében.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „Akár Délvidéken, gondoljunk itt az Európa Kollégiumra, akár a Pannon TV és Rádió új székházára, akár a szabadkai Zsinagógára, de felújított templomok sorát vehetném, és nem csak a Délvidéken, hanem mindenhol, ahol magyarság él azt mondhatjuk el, hogy nincs olyan település a Kárpát-medencében, legalábbis, ahol magyarok élnek, hogy valamilyen módon az elmúlt 4-8 évben a magyar kormány ne támogatta volna az ott élő magyar közösséget.”


Kitért a Kárpát-medencében megvalósított családtámogatásokra is, amelyeket a jövőben erősíteni szeretnének. Potápi Árpád János elmondta, az egyik legfontosabb céljuk az, hogy minél több magyar gyerek szülessen, hogy a magyar nemzetet meg tudják tartani. A népességcsökkenést meg kell állítani, mert ha nem tudjuk ezt megtenni, akkor a következő évszázadban erről a kérdésről, magyar nyelven nem folynak majd beszélgetések – fogalmazott az államtitkár.

nemzetpolitika
Budapest

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.