Ugrás a tartalomra

Potápi: Fényes és óriási sikert aratott a Vajdasági Magyar Szövetség

2023.12.18
16:14
2024.04.17
13:33
Forrás
Pannon RTV
Fényes és óriási sikert aratott a Vajdasági Magyar Szövetség, amely a Kárpát-medence legsikeresebb külhoni pártjává nőtte ki magát - jelentette ki Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár Budapesten.

A szerbiai választások magyar vonatkozásainak elemzését egy konferencián ejtették meg, amelyen részt vett dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke is.

Potápi Árpád János a Nemzetpolitikai Kutatóintézet Választások Szerbiában - magyar vonatkozások című rendezvényén azt mondta, a pártnak nagyon nehéz helyzetben kellett helytállni, hiszen Pásztor István elnök halálával a magyarság elveszítette egyik legkarizmatikusabb politikusát. Azonban ez még inkább megerősítette a magyar közösséget, hiszen Pásztor István emléke miatt is helyt kellett állni - fűzte hozzá a magyar nemzetpolitikai államtitkár.

„A VMSZ óriási győzelmet aratott, minden célt, amit megfogalmaztak az elmúlt hetekben, hónapokban sikerült végrehajtani egy olyan nehéz helyzetben, amiben még magyar párt a Kárpát-medencében nem volt. Úgyhogy gratulálok megbízott elnök úrnak, gratulálok a VMSZ minden tagjának, minden aktivistának és minden magyar embernek, aki úgy döntött, hogy a nehéz helyzetben támogatja a magyar pártot, támogatja a VMSZ-t és elmegy szavazni.”

Dr. Pásztor Bálint köszönetet mondott a magyar kormány, illetve a Fidesz-KDNP pártszövetség támogatásáért, ami szerinte megmutatta, hogy "nincs magára hagyva, nem árvult el" a vajdasági magyar közösség. A választást követő koalíciós tárgyalásokról szólva elmondta, folytatnák az együttműködést a Szerb Haladó Párttal.

„Mi biztosak vagyunk abban, az együttműködést folytatni tudjuk, mert ez az együttműködés nagyon sok pozitívumot hozott, nem csak a vajdasági magyarok és a magyarországi szerbek, hanem a két nemzet vonatkozásában is. A történelmi megbékélés képében, a közös infrastrukturális fejlesztések, a gazdaságfejlesztés képében. Azonban, ahogyan mondtam, a VMSZ az egyik győztese a szerbiai választásoknak. Nem sok párt mondhatja el, hogy megerősödött a tegnapi napon.”

Az elmúlt hat hét bizonyította, hogy a vajdasági magyar közösség egységes, egyetlen magyar lista volt; magyar érdeket a Kárpát-medencében csak etnikai alapon szerveződött magyar párt tud képviselni - hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint. Kijelentette: a VMSZ a választások egyik győztese, meg tudták őrizni politikai súlyukat, befolyásukat országos és tartományi szinten, míg a Szerbiai Szocialista Párt például jelentősen veszített támogatottságából.

Vajdasági Magyar Szövetség
Dr. Pásztor Bálint

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.