Ugrás a tartalomra

Potápi: Összefogás kell az erős magyar érdekképviselethez

2020.12.09
13:18
2020.12.09
16:39
Forrás
Pannon RTV
A Kárpát-medence külhoni magyar közösségei egyre inkább látják, hogy az összefogásban van az erő - hangzott el a 2020 az erős magyar közösségek éve vajdasági záróeseményén Szabadkán, a Pannon RTV székházában.

Az idei választási eredmények is ezt bizonyítják - monda Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikai államtitkár. Idén bebizonyosodott, hogy a vajdasági magyar közösség egy erős közösség, hiszen a bajban össze tudott fogni és sorsfordító sikert ért el a júniusi választásokon - mondta a tájékoztatón Pásztor István, VMSZ elnöke.

A Kárpát-medencei magyar intézményrendszerhez az oktatási, és a kulturális mellett, hozzátartozik a gazdasági és a politikai intézményrendszer is. 2010 óta a magyar kormány folyamatosan erősíti a külhoni magyar pártokat és az összefogásra biztatja őket. Vajdaságban sikeresen létrejött ez a politikai egység - hangsúlyozta Potápi Árpád János. A magyar nemzetpolitikai államtitkár kiemelte: „Egy erős érdekképviseleti rendszert hozott létre, törekedett az összefogásra, tudatosan törekedett az összefogásra, elfogadta a VMSZ vezető szerepét, támaszkodott ugyanakkor a nemzeti tanácsra, ami helyi és tartományi szinten működik. Ebben az egységben megmutatkozott az az erő amely választásról választásra egyre inkább hozta azokat az eredményeket amelyhez idén júniusban eljutottunk.”

A Vajdasági Magyar Szövetség sorsfordító sikert ért el az idei szerbiai háromszintű választáson. A vajdasági magyarság a 100 éves trianoni emlékévben bizonyítani tudta, hogy egy erős közösség - mondta Pásztor István. Véleménye szerint az itteniek azt üzenték meg ezzel az eredménnyel, hogy nem hajlandók lemondani a szülőföldjükön magyarként való boldogulásuk esélyéről: „Ennek köszönhető szerintem ez a választási eredmény, amelyik 9 belgrádi parlamenti helyet, 11 vajdasági parlamenti helyet eredményezett. A tárgyalás eredményeképpen összesen 20 államtitkárt illetve vajdasági kormánytagot illetve kormánysegédet összesen. 30 önkormányzatban összesen 174 önkormányzati képviselőt produkált, 84 tisztségviselőt.”

A szabadkai eseményen elhangzott, hogy a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság 2020-as programjainak nagy része az online térben valósult meg, vagy nem tudták őket megtartani. Ezeket várhatóan jövőre újra elindítják, ezáltal a 2021-es év a nemzeti újrakezdés éve lesz.

Pásztor István
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.