Ugrás a tartalomra

Potápi: Tízezer gyermeket ért el a külhoni magyar családok éve program

2019.01.25
20:33
2024.03.19
08:50
Forrás
MTI
A külhoni magyar családok éve programjain keresztül körülbelül 6500 családot és 10 ezer gyermeket ért el a nemzetpolitikai államtitkárság - közölte Potápi Árpád János Zentán.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Magyar Kultúra Napja vajdasági központi rendezvényének keretében megtartott Kárpát-medencei Kulturális Fórumon pénteken az előző évek nemzetpolitikájának eredményeit összegezte a vajdasági városban, és szólt néhány szót az idei esztendőre tervezett programokról is.

Potápi Árpád János emlékeztetett arra, hogy száz éve egymástól elválasztva él a magyarság, de a száma a világon még mindig 15 millióra tehető, és a nemzetpolitikát közösen alkotják a Kárpát-medencében és a diaszpórában élők.

Kiemelte, hogy 2010 és 2014 között a magyar kormány megalkotta a nemzetpolitika keretrendszerét, 2014-től pedig Magyarország gazdasági megerősödésének köszönhetően a szülőföldön való boldogulás felé tudtak fordulni. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 2018-2022-es kormányzati időszakban a célkitűzések között a legfontosabb helyen az identitáserősítés, a családok támogatása és a gazdaságfejlesztés szerepel. "Ennek a háromnak köszönhető, hogy gyarapodó magyar közösségekről beszélhetünk majd a Kárpát-medencében" - fogalmazott az államtitkár.

Potápi Árpád János rámutatott, hogy fontos a külhoni magyar intézményrendszer fenntartása, és ehhez kapcsolódóan felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években körülbelül ötezer külhoni magyar intézményt támogatott a kormány. A kulturális eseményeken és intézményeken kívül a Vajdaságban támogatott projektek között megemlítette a Pannon Médiaház kiépítését, valamint a szabadkai zsinagóga felújítását.

A magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár aláhúzta, hogy a külhoni magyar óvodafejlesztési program három üteme közül az első kettő már jó ütemben halad a vége felé, a harmadikat hamarosan elkezdik. Hozzátette: az első két ütem értéke meghaladja a 38 milliárd forintot, a harmadik ütem pedig több mint 9 milliárd forinttal kezdődik majd. A programnak köszönhetően lehetővé válik, hogy az összes magyar gyermek, illetve akár a vegyes házasságokból származó gyermekek is magyar bölcsődébe és magyar óvodába tudjanak járni - közölte Potápi Árpád János.

Emlékeztetett arra, hogy a 2018-as esztendő Mátyás király-emlékév volt, amelynek keretében több mint 150 ünnepi esemény zajlott le. A politikus véleménye szerint az emlékévek is hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar közösségek közelebb kerüljenek egymáshoz. Felhívta a figyelmet arra, hogy az idei év II. Rákóczi Ferenc-emlékév lesz, az idei esztendő programját azonban csak később közlik.

Potápi Árpád János rámutatott, hogy a nemzetpolitikai államtitkárság eddig is nagy hangsúlyt fektetett a szülőföldön való boldogulásra, és ezt folytatni is kívánja. "Mi voltunk talán a kovásza annak, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium megindította a gazdaságfejlesztési programjait" - fogalmazott az államtitkár, majd hozzáfűzte, hogy ezek a programok sikeresen zajlottak le.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az idei esztendő a külhoni magyar gyerekek éve lesz, de hozzátette, hogy az ehhez kapcsolódó programokat később ismertetik.

magyar kultúra napja
magyar családok éve
Zenta

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.