Ugrás a tartalomra

Putyin fölényes győzelmet aratott az elnökválasztáson

2018.03.19
08:44
2024.03.19
08:39
Forrás
Pannon RTV
Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő nyerte meg a vasárnapi orosz elnökválasztást a moszkvai Központi Választási Bizottság adatai szerint, megszerezve 4. elnöki mandátumát.

Putyin az előzetes eredmények szerint 76,18 százalékot, a kommunisták által indított Pavel Grugyinyin 11,2, a liberális demokrata Vlagyimir Zsirinivszkij 6,7, a Polgári Kezdeményezés színeiben indult Kszenyija Szobcsak pedig 2,5 százalékot kapott. A többi négy jelölt 1 százalék alatt teljesített.

Egységre szólította fel Oroszországot a továbbhaladás érdekében Vlagyimir Putyin vasárnap éjjel, amikor elment megköszönni a választóktól kapott támogatást a Kreml melletti Manézs téren ünneplő tömegnek. A moszkvai belvárosban ezrek gyűltek össze, eredetileg azért, hogy koncerttel egybekötött nagygyűlésen emlékezzenek meg a hivatalos orosz szóhasználat szerint Oroszország és a Krím-félsziget "újraegyesítésének" negyedik évfordulójáról. Putyin szerint az eredmény az emberek bizalmáról tanúskodik és arról, hogy reményüket az ország fejlődésébe vetették. Vlagyimir Putyin újraválasztott orosz államfő továbbá kijelentette, hogy nem készül újabb alkotmányreformra. A 65 éves elnök, akinek 2024-ben jár majd le az új mandátuma, elismerte, hogy gondolkodik mind a miniszterelnök személyéről, mind a kormány összetételéről, de leszögezte, hogy a kabinet átalakítása csak a május 7-i elnöki beiktatás után várható. A Központi Választási Bizottság közölte, hogy sem a választáson részt vevő elnökjelöltektől, sem az őket támogató pártoktól nem kapott komoly szabálysértésre vonatkozó panaszt. Az orosz belügyminisztérium szerint sem történtek olyan komoly incidensek, amelyek képesek lettek volna befolyásolni a választások eredményét. A Golosz civil szervezet ugyanakkor több száz szabálysértést regisztrált és a közösségi médiában is jelentek meg csalást és megfélemlítést sejttető videók és bejegyzések. Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi ombudsman viszont az urnazárást követően közölte, hogy a Golosz egyetlen panasza sem bizonyult megalapozottnak.1'46"

orosz
választás
elnök

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.