Ugrás a tartalomra

Putyin Kijevet hibáztatja a Donyec-medencei helyzetért

2022.02.20
17:50
2022.02.20
18:32
Forrás
MTI
Az orosz elnök telefonon tárgyalt a francia hivatali partnerével.

Az ukrán biztonsági erők provokációi állnak a Donyec-medencei helyzet eszkalálódásának hátterében - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a francia hivatali partnerével, Emmanuel Macronnal vasárnap folytatott telefonbeszélgetés során. A moszkvai közlemény szerint a tárgyalás során komoly aggodalmak fogalmazódtak meg a Donyec-medencei kontaktvonalon kialakult helyzet hirtelen romlása miatt. A felek a Kreml tájékoztatása értelmében az Ukrajna körüli helyzetről, valamint az Oroszországi Föderáció számára nyújtandó hosszú távú jogi biztonsági garanciákról folytattak részletes eszmecserét.

Putyin kifogásolta, hogy szerinte "Kijev csak imitálja a tárgyalási folyamatot, makacsul elutasítja a minszki megállapodások és a normandiai formátumban elért megállapodások végrehajtását". Úgy vélekedett, hogy Ukrajna fegyverrel való "telepumpálása" az erőszakos megoldásra provokálja Kijevet a Donyec-medencében. Tájékoztatta tárgyalópartnerét arról, hogy a harcok hevességének fokozódása miatt a szakadár köztársaságokból tömegesen kellett a polgári lakosságot Oroszországba evakuálni.

Emmanuel Macron francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök mai telefonos egyeztetésén egyetértett abban, hogy mindent meg kell tenni a tűzszünet gyors eléréséhez Ukrajna keleti részén - ezt már a francia elnöki hivatal közölte. A két ország vezetője abban is egyetértett, hogy a diplomáciai eszközöknek kell előnyt élveznie a jelenlegi válság megoldásában. A francia külügyminiszter a következő napokban találkozik orosz kollégájával. Macron és Putyin megállapodott abban, hogy létrehoznak egy háromoldalú kontaktcsoportot annak érdekében, hogy valamennyi érdekelt fél elkötelezze magát a tűzszünet betartására a demarkációs vonalon - hangsúlyozta a francia elnöki hivatal. Ebben Ukrajna, Oroszország és az EBESZ képviselői foglalnak helyet az ukrajnai konfliktus rendezésére.

Az Elysée-palota hozzátette, hogy az Ukrajna határain kialakult katonai feszültség megállítására a következő napokban intenzív diplomáciai munka kezdődik Párizsban, ahol több egyeztetés is várható.

Vlagyimir Putyin
Emmanuel Macron
Oroszország
Ukrajna

Most

11:27, Frissítve: 11:51

Húsvéti liturgia Belgrádban

Az ünnepi liturgiát Porfirije szerb pátriárka felkérésére Aleksej püspöki méltóság szolgáltatta a belgrádi Szent Száva-templomban.
09:25, Frissítve: 09:31

Hajrágóllal magyar győzelem és feljutás

A magyar jégkorong-válogatott végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége előtt ütött Papp Kristóf góllal 2-1-re legyőzte a szlovén együttest a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szombati zárásán.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.