Ugrás a tartalomra

Rábólintott a Brexitre az Európai Parlament

2020.01.30
16:43
2024.03.19
08:49
Forrás
Pannon RTV
A képviselők szerdán este megszavazták a brit EU-tagság megszűnését megerősítő okmányt. 621-en voksoltak igennel, 49-en nemmel, 13-an tartózkodtak.

Fotó: Tanjug/Yves Herman, Pool Photo via AP

Az EP-szavazás jórészt formalitás volt, de érzelmes vita előzte meg. A most elfogadott dokumentum értelmében az Egyesült Királyság január 31-én, vagyis pénteken elhagyja az Európai Uniót.

A britek EU-tagságról 2016 júniusában tartottak népszavazást. Ennek eredménye szoros lett, a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége szavazott a kilépésre. Ezt követően egy hosszú, évekig tartó huzavona kezdődött el a kilépés pontos formájáról, körülményeiről. A majdnem hároméves alkudozás után a decemberi előrehozott választásokat követően a brit parlament is jóváhagyta a kilépés feltételrendszeréről kötött megállapodást, majd ezt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság, illetve Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is aláírta.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke az elfogadott dokumentum aláírása után elmondta, hogy mindkét félnek dolgoznia kell azon, hogy új kapcsolatokat építsenek ki: „Nagyon hálásak vagyunk azon hozzájárulásért, amit munkánkhoz tettek az elmúlt években. Az önök jelenléte, brit barátaink, gazdagította intézményünket, és bizonyos vagyok benne, hogy megérezzük majd az önök hiányát.”

Fotó: Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, a kilépés régi barátságról és egy új korszak kezdetéről szól. A brit képviselőkhöz fordulva azt mondta: számíthatnak ránk, mivel tudjuk, hogy mi is számíthatunk önökre: „Mostantól egy új kapcsolat, egy új korszak kezdődik az Egyesült Királysággal. Szeretnék világos lenni. Azt szeretném, hogy az Európai Unió és az Egyesült Királyság jó barátságban és jó kapcsolatban maradjon.”

A szerdai vitán Guy Verhofstadt, az Európai Parlament brexitügyi megbízottja leszögezte, a Brexit az EU kudarca, az uniót hatékonyabbá kell tenni, és meg kell reformálni: „Ez az elköszönés nem a viszlát örökre, ez az elköszönés, elnök úr - ez az én véleményem – csupán a viszlát hamarosan.

Február elsejétől a tárgyalási folyamat nem fejeződik be, ugyanis az unió és az Egyesült Királyság együttműködése átmeneti időszakba lép.

Brexit
Európai Parlament

Most

09:25, Frissítve: 09:31

Hajrágóllal magyar győzelem és feljutás

A magyar jégkorong-válogatott végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége előtt ütött Papp Kristóf góllal 2-1-re legyőzte a szlovén együttest a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szombati zárásán.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.