Ugrás a tartalomra

Rekordméretű, 108,5 milliárd dináros Vajdaság 2023-as költségvetése

2022.12.22
14:54
2022.12.22
17:42
Forrás
Pannon RTV
Erről döntöttek a Tartományi Képviselőház 20. ülésén. Ez a büdzsé 20,1 milliárddal, azaz 22,7 százalékkal nagyobb, mint amiből Vajdaság az idén gazdálkodhatott. A tervek szerint a következő évben több újítás várható az egészségügy területén.

A tervek szerint a következő évben legtöbb újítás az egészségügyet érinti majd, de számos más fejlesztés is megvalósul majd.

A vajdasági pénzügyek minőségét tükrözi a 2023-as büdzsé, amely 20,1 milliárd dinárral több lesz - mondta Dmitar Stanišić. A Szerb Haladó Párt képviselője kiemelte: 2016-ban még csak 62 milliárd dinár állt Vajdaság rendelkezésére. Igyekeznek minden ágazatban fejleszteni, ami viszont az egészségügyet illeti a Kamenica 1 és Kamenica 3 épületén is újjáépítési munkálatokat hajtanak végre, renoválják a Vajdasági Klinikai Központ épületét is és egy speciális pszichiátriai kórház épül Törökkanizsán.

"A mezőgazdasági ágazat területén csaknem 2 milliárd dinárral növeltük a költségvetést. A Vajdaság Vizei Közvállalat szintén megemelt költségvetéssel rendelkezik, és ami ebben a költségvetésben lényeges, az az, hogy 1,1 milliárdot különítenek el a csatornahálózat fejlesztésére. Tehát azok a csatornák, amiket eddig csak vízelvezetésre használtak, a projekt és a költségvetés megvalósulásával öntözésre is használhatók lesznek."

A Szerbiai Demokrata Párt a költségvetés ellen szavazott. Branislav Rastivojević szerint, ahogy a köztársasági költségvetésben Belgrád, úgy a tartományiban Újvidék fejlesztése áll a középpontban. Véleménye szerint az egészségügyön kívül szinte semmi másra nem költ a Tartományi Kormány. A Szerb Radikális Pártból Đurađ Jakšić kiemelte, hogy szerintük a hivatalos 15 százaléknál sokkal magasabb az infláció és 30-40 százalékot is kitesz. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselői sem támogatják a javaslatot. Aleksandar Odžić a párt képviselője nehezményezte, hogy az elmúlt 15 évben Vajdaság nem kapta meg a köztársasági költségvetésből járó 7 százalékot.

"És ha 15 évre visszatekintünk, akkor legalább három az ilyen 100 milliárd dinár feletti a költségvetés. Ez tehát több mint 3 milliárd euró."

A Vajdasági Magyar Szövetség támogatta a jövő évi költségvetést. Annak kidolgozásánál figyelembe vették az inflációt is. A Dobó István tartományi képviselő elmondta, az új költségvetés tartalmazza a nagyberuházásokat is. Összesen 32 százaléka a költségvetésnek.

"Ezek közé tartozik a szabadkai Népszínház befejezése, a Park Palics Kft-nek, a Wellness park kiépítésének a folytatása, sétálóövezet létrehozása a Palicsi-tó keleti partjánál, hogy egy egészet képezzen a turisztikai kínálatban. Ezen felül sportcsarnokot fognak építeni Törökkanizsán, több víztisztítót fognak ebből is finanszírozni, mint a Hódságon, mind pedig Temerinben."

Ami a Kamenica 1 létesítményt illeti, ennek felújításáról tegnap már aláírták szerződést. Ennek a beruházásnak az értéke meghaladja az 1,3 milliárd dinárt - emelte ki Igor Mirović. A Tartományi Kormány elnöke hozzátette: a tervezett ütemben halad a Kamenica 3 létesítmény építése is.

költségvetés
rekord
Vajdaság

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.