Ugrás a tartalomra

Semjén Zsolt: Az anyaország gondot visel a külhoni magyar közösségekről

2023.07.21
09:59
2023.07.21
13:12
Forrás
Pannon RTV
Nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetést tartottak péntek délelőtt Tusnádfürdőn, a bálványosi szabadegyetemen.

Annak ellenére, hogy háború is dúlt Szerbiában az elmúlt 30 évben, ma már a legszélesebb kisebbségi jogokat élvezik a vajdasági magyarok, kitűnő a szerb-magyar barátság, ez kell hogy reményt adjon a többi magyar közösségnek is - hangzott el Tusnádfürdőn, a Bálványosi Szabadegyetemen, ahol nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetést tartottak péntek délelőtt. Az eseményen a határon túli magyar közösségek szervezeteinek vezetői vettek részt.

Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes kijelentette, az anyaország gondot visel a külhoni magyar közösségekről: mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy 2010 után az első évben megtízszerezték a nemzetpolitikai támogatásokat, ezek pedig azóta minden évben nőnek. Visszaállították a MÁÉRT-et, 96 nemzeti jelentőségű intézményt működtetnek 155 milliárd forintos támogatással, 5400 beruházás, 1000 Kárpát-medencei óvoda, 3000 épített, vagy felújított templom, 220 ezer külhoni magyar gyermek segítése az oktatási-nevelési támogatással – csak töredéke a nemzetpolitika alapjainak – hangsúlyozta. A magyar nemzetpolitika egy sikertörténet – hangzott el.

A Vajdasági Magyar Szövetséget a kerekasztal-beszélgetésen Pásztor István elnök képviseli.

nemzetpolitikai kerekasztal
Tusnádfürdő
Bálványosi Szabadegyetem
Semjén Zsolt

Most

11:02, Frissítve: 11:09

Az ének összetart

A Szajkó énekegyüttes tartott önálló estet a Fokos zenekar kíséretében Kishegyesen. Galga menti, al dunai, székely, kalocsai, gyimesi dalok is szerepeltek abban a 9 népdalcsokorban, amivel az együttes készült.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.