Ugrás a tartalomra

Sorra adták le voksaikat a politikusok

2023.12.17
11:41
2024.04.17
13:33
Forrás
Pannon RTV
A kormány- és az ellenzéki pártok képviselőinek többsége még a délelőtt folyamán, vagy a kora reggeli órákban leadta szavazatát.

Aleksandar Vučić szerb államfő a reggeli órákban adta le szavazatát. Már nyolc órakor ott volt az újbelgrádi szavazóhelyen. Egy helyi óvodában kialakított szavazóhelyen adta le voksát. Vučić egyedül érkezett, és a többi szavazópolgárral egyetemben ő is kivárta a sort. Egy helyi óvodában kialakított szavazóhelyen adta le voksát. Vučić egyedül érkezett, és a többi szavazópolgárral egyetemben ő is kivárta a sort.  

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Szerintem a Szerbia nem állhat meg lista közel lesz az abszolút többséghez, vagy megszerzi az abszolút többséget. Szerintem ez egy fontos feladat, fontos feltétele annak, hogy Szerbia tovább haladjon a fejlődés és a siker útján.” 

A szerb kormányfő is élt szavazati jogával. Ana Brnabić, aki egyébként a Szerb Haladó Párt Főbizottságának alelnöke, családjával együtt 9 óra után adta le voksát a belgrádi Savski Venac városrészben.

A Szerb Haladó Párt elnöke, Miloš Vučević is voksolt a délelőtt folyamán. Újvidéken szavazott a 188-as számú választóhelyen, a Néphősök Helyi Közösség épületében.

Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke már urnanyitáskor megérkezett a belgrádi Savski Venac városrész egyik szavazóhelyére. Felesége és fia kíséretében a Dedinje Helyi Közösség épületében adta le voksát.  

Ivica Dačić, elnök, Szerbiai Szocialista Párt: „Készen állunk, hogy minél többet megtegyünk a Szerbia fejlődéséért való felelősség szempontjából, és reménykedem egy jó választási eredményben, reménykedem a sikeres politika folytatásában, ami Szerbia és teljességében a szerb nép érdekében áll.”

Nem sokkal 10 óra után Milica Đurđević Stamenkovski is szavazott. A Fogadalomtevők Szerb Pártjának elnöke Belgrád Voždovac városrészében voksolt.  

Milica Đurđević Stamenkovski, elnök, Fogadalomtevők Szerb Pártja: „Incidensmentes estét várunk, hogy nyugodt éjszaka lesz és hogy megünnepeljük azoknak a politikai erőknek a jó eredményét, amelyek változást szeretnének hozni Szerbiába, amelyek azt akarják, hogy Szerbia többé ne legyen ugyanaz, mint volt, hogy jobbá váljon.” 

Marinika Tepić, a Szabadság és Igazságosság Pártjának alelnöke Újvidéken szavazott, a Sonja Marinković Helyi Közösség épületében.  

Marinika Tepić, alelnök, Szabadság és Igazságosság Párt: „Köztársasági szinten olyan eredményben bízunk, ami megakadályozza a kormánypártokat abban, hogy ismét kormányt alakítsanak. Biztosak vagyunk benne és hisszük, hogy a változások elkezdődtek, és hogy ezekkel a választásokkal valóban beindulnak a változások, természetesen a köztársasági választások mellett a tartományi választásokon szintén nagy meglepetésre számítunk minden szinten.” 

A politikusok, közéleti személyek szavazását nagy médiafigyelem kísérte, és a legtöbben a szavazás első óráiban éltek állampolgári kötelességükkel. 

Választások 2023
szavazás

Most

20:56

Palicson is hódított a Semmelweis

Meghódította a mozikat Magyarországon a Semmelweis című film, erről tanúskodnak a magyar Nemzeti Filmintézet által még idén február közepén nyilvánosságra hozott adatok.
19:17, Frissítve: 19:24

Arany János-érmet kapott Takács Márta

A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésén, Budapesten a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-érmet vehetett át dr. Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendes egyetemi tanára.
16:43, Frissítve: 18:02

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.