Ugrás a tartalomra

A spanyol gazdasági miniszter szerint Katalónia megsínylené a függetlenséget

2017.10.25
16:40
2024.03.19
08:37
Forrás
MTI
A spanyol politikus szerint az új államnak saját pénznemet kellene létrehoznia, amely azonnal leértékelődne, szűkülnének a hitelfelvétel lehetőségei, termékeik 70 százaléka vámköteles lenne.

Megduplázódó munkanélküliség, növekvő infláció, és a helyi gazdaság 25-30 százalékos csökkenése várna egy független Katalóniára a spanyol gazdasági miniszter szerint, aki szerdán a madridi parlamentben beszélt minderről egy képviselői kérdésre válaszolva. A spanyol politikus szerint az új államnak saját pénznemet kellene létrehoznia, amely azonnal leértékelődne, szűkülnének a hitelfelvétel lehetőségei, károk érnék a katalán exportot, termékeik 70 százaléka vámköteles lenne. A bankok pedig kikerülnének az Európai Központi Bank védelme alól - tette hozzá. A politikus kiemelte, Katalónia sokkal kevésbé lenne autonóm, mint most Spanyolország, az EU, és az euroövezet részeként.

Mindeközben VI. Fülöp spanyol királyt nemkívánatos személynek minősítette szerdai ülésén a katalán Girona város közgyűlése. A határozat valójában politikai állásfoglalás, konkrét jogi következménye nem lesz. Girona városát 2015 őszéig Carles Puigdemont jelenlegi katalán elnök irányította, aki elnökké választásakor mondott le a polgármesterségről, de családjával jelenleg is ott él.

Katalónia
Spanyolország
függetlenség

Most

07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.