Ugrás a tartalomra

Spanyolország: az elszakadáspártiak és az egység mellett állók is utcára vonultak

2017.10.28
11:32
2024.03.19
08:51
Forrás
MTI
Örömünnep tört ki a tüntetők között, miután a katalán parlament megszavazta a Katalán Köztársaság létrehozását célzó javaslatot pénteken Barcelonában.

A katalán kormány feloszlatásáról és előrehozott parlamenti választások kiírásáról is döntött a spanyol szenátus, miután a régió parlamentje megszavazta a független Katalán Köztársaság létrehozását célzó javaslatot. Az elszakadáspártiak örömittasan, az egység mellett állók pedig elkeseredetten vonultak az utcákra.     

A történtekre reagálva Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy a madridi kabinet feloszlatja a katalán kormányt, a képviselőházat, és előrehozott parlamenti választásokat ír ki a tartományban december 21-re. A rendet és a demokráciát szeretnék visszaállítani. A katalán kormány ugyanis úgy lebegtette a függetlenségi nyilatkozatról szóló dokumentumot, ahogy a matadorok a vörös posztót a bikák előtt - fogalmazott Rajoy.

A kormányfő pénteken arról is határozott, hogy felmenti posztjáról a katalán rendőrfőnököt, a belügyi tanácsos főtitkárát és a tartományi kormány brüsszeli és madridi delegáltját is. Az uniós külképviselet kivételével a katalán követségeket is bezáratja. Emellett a spanyol kormány az alkotmánybíróságon is megtámadja az elszakadásról szóló egyhangú döntést.

A hír hallatán ismét demonstrálók tömegei lepték el az utcákat. Egy tüntető arra panaszkodott, hogy a spanyol kormány lehetőséget sem adott a párbeszédre, és a népszavazás eredményét is figyelmen kívül hagyta. Egy másik, pedig arról beszélt, hogy Katalónia szabadságát senki sem veheti el.

A függetlenségi nyilatkozat megszavazása miatt a spanyol állami főügyészség várhatóan hétfőn zendülés bűncselekménye miatt eljárást indít a katalán kormány, valamint a katalán parlament elnöksége ellen. Szakértők szerint a függetlenség kikiáltása két olyan katalán törvényen alapul, amelyet a spanyol alkotmánybíróság megsemmisített, ezért a döntés törvénytelen. Az elemzők szerint a jelenlegi helyzetben valószínűtlen, hogy létrejön a Katalán Köztársaság, mert a kormányt és a parlamentet feloszlatták, új voksolást írtak ki, és a nyugati hatalmak többsége sem támogatja az elszakadást.

Több európai ország képviselője is véleményezte a történteket. Ivica Dačić szerb külügyminiszter azt mondta, hogy Katalónia egyoldalú függetlenné nyilvánítása nincs semmilyen jogi hatással Szerbiára, és azt mutatja, hogy létezik hasonlóság Pristina egyoldalú cselekedetével. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter pedig arról beszélt, hogy a katalán függetlenség kikiáltása Spanyolország belügye. 

Spanyolország
barcelóna
Katalán Köztársaság
parlamenti választások

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.