Ugrás a tartalomra

Szabadon engedték a Tusk-kormány által bebörtönzött jobboldali politikusokat Lengyelországban

2024.01.24
20:46
2024.01.24
21:17
Forrás
Hirado.hu
Szabadon engedték azt a két lengyel jobboldali ellenzéki politikust, akiket január elején az elnöki palotából hurcoltak börtönbe. A volt belügyminisztert és helyettesét sokak szerint jogtalanul tartották fogva, tömegtüntetést is tartottak miattuk.

Most azért szabadulhattak, mert a lengyel elnök kegyelmet adott nekik. Donald Tusk baloldali kormányfő bűnözőnek nevezte a most szabadon engedett politikai ellenfeleit.

A bebörtönzött lengyel politikusok feleségeivel állt ki Andrzej Duda lengyel elnök az újságírók elé kedd este. Az államfő másodszor adott kegyelmet Mariusz Kaminski volt belügyminiszternek és helyettesének, Maciej Wasiknak. Andrzej Duda arról beszélt, hogy a főügyész és a Tusk-kormány igazságügyi minisztere, Adam Bodnar jogellenesen tartatta fogva a két politikust.

„Szóbeli és írásbeli fellebbezéseim ellenére a főügyész nem alkalmazta a büntetés végrehajtásának felfüggesztésére vonatkozó jogi normákat, az igazságügyi miniszternek pedig biztosítania kellene a társadalmi békét, nem beszélve arról, hogy humanitárius okokból is el kellett volna engednie a két politikust a kegyelmi eljárás végéig. Azonnali hatályú intézkedést indítványozok” – jelentette ki Andrzej Duda lengyel államfő.

A két politikus nem sokkal az elnök bejelentése után kedd éjszaka újságírók és a szabadon engedésükért tüntetők gyűrűjében hagyta el a börtönt. A közösségi médiában terjedő felvételen látszik, hogy Marius Kaminiski volt belügyminiszer is mosolyogva, a saját lábán távozott, annak ellenére, hogy egy nappal korábban még mentőautó vitte a fogdából kórházba a volt PiS-es politikust.

Az egykori belügyminiszter azóta folytatott éhségsztrájkot, hogy január 9-én a varsói elnöki palotában őrizetbe vették és helyettesével együtt két év letöltendő szabadságvesztésre ítélték az általuk 2007-ben, a korrupcióellenes harcban elkövetett túlkapás címén. Az ügy azért keltett nagy felháborodást Lengyelországban, mert Andrzej Duda elnök már 2015-ben kegyelemben részesítette a politikusokat. A Donald Tusk vezette baloldali kormány azonban ezt figyelmen kívül hagyta, a lengyel parlament elnöke pedig január elején megvonta a képviselők mandátumát.

Donald Tusk
Lengyelország
jobboldali
bebörtönzött
Andrzej Duda

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.