Ugrás a tartalomra

Szakértő: nem lesz világháború a szíriai konfliktusból

2018.04.15
12:13
2018.04.15
17:23
Forrás
Pannon RTV
Az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország katonai intervencióval válaszolt szombat hajnalban Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének múlt szombati vegyi fegyver használatára.

Ahogyan korábban megírtuk, Donald Trump amerikai elnök az akciót tegnap sikeresnek értékelte. De milyen hatással lesz ez az akció az erőviszonyokra?

Oroszország kezdeményezésére szombaton összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A rendkívüli ülésen a résztvevők megvitatták az Egyesült Államok és szövetségesei agresszív fellépését Szíriában. A Biztonsági Tanács ülésén pedig három igen, nyolc nem és négy tartózkodó szavazat mellett az ENSZ elutasította az orosz rezolúciót arról, hogy ítéljék el a szíriai támadást. Időközben több közel-keleti ország is elítélte az USA, Franciaország és Nagy-Britannia műveletét. A szakértők szerint a bombázásokra azért volt szüksége Amerikának, hogy visszanyerje befolyását a Szíriában zajló polgárháborúban.

Dejan Vuk Stanković, elemző: „Az intervenció során bármi áron el szerették volna kerülni azt, hogy orosz katonai áldozatai legyenek az akciónak. Ezért nem is voltak célkeresztben olyan területek, ahol orosz katonák állomásoztak.”

Szakértők szerint azonban - annak ellenére, hogy sokan ettől tartottak - nem lesz világháború a szíriai konfliktusból, mivel ezt mindegyik fél szeretné elkerülni. Oroszország szerint viszont a csituló konfliktus ellenére az amerikai katonai intervenció kézzelfogható veszélyt jelenthet a világbékére nézve.

Slobodan Zečević, Európai Tanulmányok Intézete: „Szíriában most fegyverszünetet kell kötni, hogy biztosíthassák a humanitárius segítségnyújtást, és majd később politikai megoldást kell találni, ami azt is jelenti, hogy a nyugat azt szeretné, ha a jövőbeni szíriai kormányzásban más etnikai csoportoknak is - mint például a kurdoknak, akik közel állnak Amerikához - és más politikai szervezeteknek is lennének képviselői, ily módon bizonyos befolyást érhetnének el Szíriában.”

A szíriai konfliktusban a felek nem közvetlenül, hanem a szíriai frontokon keresztül és a helyi erőket felhasználva küzdenek egymással. Így például Törökország elsősorban a helyi arabokat, az Egyesült Államok pedig a kurdokat támogatja.

Szíria
légicsapás
ENSZ Biztonsági Tanács

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.