Ugrás a tartalomra

A szejm bizalmat szavazott Donald Tusk kormányának

2023.12.13
07:57
Forrás
MTI
Egész napos parlamenti vita után bizalmat szavazott kedd este a lengyel parlamenti alsóház (szejm) Donald Tusk kormányának.

A 460 fős szejmben 248 képviselő szavazott bizalmat Tusk kabinetjének, 201-en ellene voksoltak. Senki sem tartózkodott, 11 honatya nem volt jelen.
    Támogatta az új kormányt a négy frakcióból álló parlamenti tömb, ezen belül a Polgári Koalíció (KO) összes képviselője. Az ellenzékbe került Jog és Igazságosság (PiS) listájáról megválasztott 185 jelenlévő képviselő mellett a nemzeti radikális és újliberális pártok szintén ellenzéki szövetsége, a Konföderáció 16 képviselője ellenszavazatot adott le.
    Az október 15-i parlamenti választások nyomán többségbe került koalíció által előző nap, hétfőn kormányfőnek megválasztott Donald Tusk kedd délelőtt mondott programbeszédet a szejmben.
    A bizalmi szavazást eredetileg kedd délutánra tervezték, a képviselők hozzászólásai azonban a tervezettnél jelentősen hosszabb időt vettek igénybe. Emellett hosszabb szünetet is kellett tartani azon incidens miatt, amikor Grzegorz Braun, a Konföderáció képviselője a szejm épületében rendezett hanukai ünnepség során poroltó készülékkel eloltotta a menóra gyertyáit.
    A PiS képviselői azt javasolták, hogy az incidens miatt a bizalmi szavazást szerdára halasszák, a parlamenti többség azonban elutasította az indítványt.
    "Nem engedhetjük meg, hogy Braun túszaivá váljunk" - jelentette ki Szymon Holownia házelnök.
    Donald Tusk is úgy ítélte meg a szavazás előtti felszólalásában, hogy "a bűntett (...) nem késleltetheti a parlament cselekvését". Az incidens nem adhat okot a parlamenti választásokon megnyilvánult szavazói akarat "további elnapolására" sem, így a vita során feltett több mint kétszáz képviselői kérdésre később, írásban válaszol - jelentette be Tusk.
    Andrzej Duda elnök szerdán iktatja be az új, 26 tagú kormányt.

Lengyelország
Donald Tusk

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.