Ugrás a tartalomra

Szent Szávára emlékeztek Szkopjéban

2024.01.27
19:47
2024.01.28
17:07
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV
A Szent Száva Akadémián tartott megemlékezésen Aleksandar Vučić, szerb államfő, Sztevo Pendarovszki Észak-Macedónia elnöke, valamint Dimitar Kovacsevszki, Észak-Macedónia korábbi miniszterelnöke is részt vesz.

Látszik milyen erős a kötelék a szerbek és macedónok, valamint Szerbia és Észak-Macedónia között - hangzott el az eseményen. Észak-Macedóniában 2007 óta január 27-e a szerbek nemzeti ünnepe, a központi ünnepséget minden évben Szkopjéban tartják. Ez a nap az észak-macedóniai szerb közösség tagjai számára munkaszüneti nap. A szkopjei Szent Száva ünnepségen Aleksandar Vučić először vett részt. Mint mondta, Szent Száva története egyetlen szóban összefoglalható, ez pedig a választás. Ma is van választásunk – szabadság, vagy zsarnokság, függetlenség vagy vazallusság, szuverenitás vagy alávetettség – mondta Vučić. Hozzátette: Szerbia a szabadság, a szuverenitás és a függetlenség útját választotta.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Nem kérünk semmit Észak-Macedóniától. Nincs semmilyen feltételünk. Nem várunk semmit. Az egyetlen dolog, amit szeretnénk, az az, hogy még jobb és szorosabb kapcsolatokat építsünk ki. Nem kérünk semmiféle alkotmánymódosítást, ez az önök belügye. Nem keresünk sehol semmit. Az egyetlen dolog, amit elvárunk és remélünk önöktől, hogy elfogadják a testvérileg nyújtott kezünket. Egyetlen problémánk sincs egymással.”

Szkopje
Sztevo Pendarovszki
Dimitar Kovacsevszki

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.