Ugrás a tartalomra

A szerb és a magyar államfő Belgrádban tárgyalt

2022.09.09
13:34
2022.09.09
16:39
Forrás
Pannon RTV
A magyar köztársasági elnök Belgrádban szerb hivatali kollégájával, Aleksandar Vučićtyal energetikai, gazdasági, diplomáciai és családpolitikai kérdésekről tárgyalt.

A közös sajtótájékoztatón a két politikus arról is beszélt, Magyarország támogatja Szerbia európai integrációját, az ukrajnai háborúnak pedig mindkét ország a végét várja.

Katonai tiszteletadás mellett fogadta Novák Katalint, Magyarország köztársasági elnökét Aleksandar Vučić szerb elnök Belgrádban. A magyar és a szerb himnusz felcsendülését és az ünnepélyes fogadást követően a két politikus négyszemközti megbeszélést tartott, majd az országok küldöttségei is tárgyaltak. A megbeszélések témái között a két ország jó kapcsolatának a megőrzése, az ukrajnai háború, az energiaválság és a koszovói helyzet is szerepelt. A közös sajtótájékoztatón a szerb államfő kiemelte: Magyarország mindig Szerbia mellett állt, amiért Novák Katalinnak, Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek és Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének is köszönetet mondott.

Aleksandar Vučić: „Minden fontos vagy kevésbé fontos találkozón, az egyetlen ország, amely teljes mértékben Szerbia mellett áll, az Magyarország. Szeretném, ha ezt tudnák az emberek Szerbiában, mert ez így tisztességes magyar barátainkkal. Fontos, hogy ezt a szerbiai emberek hallják. Tehát az egyetlen, akinél soha nem kérdés, hogy támogatni fogja Szerbiát és az előre lépését, és korrekt módon fog beszélni, az mindig Magyarország.”

Ehhez kapcsolódóan Novák Katalin magyar köztársasági elnök kijelentette: nemcsak Szerbiának van szüksége az Európai Unióra, hanem az EU-nak is Szerbiára, a nyugat-balkáni ország tagsága ugyanis hozzájárulna Európa biztonságához. Hozzátette: Szerbia és Magyarország jó kapcsolata a következő, nehéz időszakban is eredményes lesz.

„Nehéz időszak következik, és úgy látjuk, hogy ez a háború nem fog egyhamar véget érni, be kell rendezkednünk arra, fel kell készülnünk arra, hogy akár egy hosszú elhúzódó háborúval számolhatunk. Mi éppen ezért is vagyunk a béke mellett, és ezért hívjuk fel a figyelmet arra, hogy ennek a háborúnak minél előbb véget kell érnie, és minél előbb meg kellene találni az utat a békefolyamathoz, a béketárgyalásokhoz és a mielőbbi béke-megállapodáshoz.”

A két politikus a családpolitikáról is tárgyalt. Aleksandar Vučić kiemelte, hogy Belgrád több intézkedést is ellesett Magyarországtól, illetve Novák Katalin javaslatait is meghallgatta a család- és szociális politikát illetően. Novák Katalin pedig bejelentette, hogy létrehozza a Családbarát Elnökök Hálózatát, és elsőként a szerb elnököt kérte fel, hogy csatlakozzon ehhez a kezdeményezéshez.

Aleksandar Vučić
Novák Katalin

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.