Ugrás a tartalomra

A szerb fejlesztési program illeszkedik a Nyugat-Balkán fejlesztésére irányuló európai tervbe

2024.01.22
11:05
2024.01.22
16:16
Forrás
Tanjug
Regionális csúcstalálkozó zajlott Szkopjéban. Észak-Macedóniában a házigazdák mellett Szerbia, Montenegró, Koszovó és Albánia vezetése, illetve európai uniós és az Egyesült Államok megbízottjai is részt vesznek.

A felek által aláírt egységes nyilatkozat lehetővé teszi hatmilliárd euró felhasználását az országokban. Az összegből kétmilliárd vissza nem térítendő támogatás, négymilliárd pedig hitel, amelyet előnyös feltételek mellett használhatnak fel.

A Nyitott-Balkán kezdeményezés újabb lépésére került sor Szkopjében. A Nyugat-Balkán és az Európai Unió elnevezésű csúcstalálkozón Szerbia, Észak-Macedónia, Montenegró, Koszovó és Albánia vezetői, illetve az EU és az Egyesült Államok képviselői mellett a regionális érdekeltségű szervezetek is képviseltették magukat. A találkozón igyekeztek a politikai kérdéseket háttérbe szorítani és a régió gazdasági fellendülésére összpontosítani, az országok közötti kapcsolatok erősítésére, ami egyébként eurointegrációs követelmény is. A regionális egységes piac megteremtése és a munkaerő szabad áramlásának lehetővé tétele a legfontosabb feladat a vezetők szerint, amelynek kialakítását az Európai Unió 6 milliárd euróval támogatja.

Dimitar Kovacsevszki, Észak-Macedónia kormányfője: „Kulcsszerepet játszik az országok gazdasági lehetőségeinek felszabadítására, ajtót nyitva a helyi vállalkozások és munkavállalók számára, és kecsegtetőbbé teszi azokat az európai befektetők számára. Ez a piac egy ugródeszkát jelent az Európai Unió egységes piaca felé, az európai uniós standardok befogadásával és megvalósításával.”

A találkozón Szerbiát Aleksandar Vučić képviselte. A szerb államfő arról beszélt, hogy a regionális munkaerőpiac, amelynek megvalósításán régóta dolgoznak, március elsején nyílik meg.

„Úgy vélem, hogy számos előnnyel szolgál majd egy jobb üzleti légkör megteremtésében a szerbiai és a külföldi vállalkozások számára is, áthidalva a munkaerőhiány okozta gondokat. Létrehozva egy munkaerőpiacot, ami már nem 6,7 milliós, vagy egyes országok esetében még 6,7 millió sem, hanem ehhez még hozzáadódik Albánia és Észak-Macedónia is, így közelítünk 11 millió lakoshoz. Már ez is arról tanúskodik, hogy mennyire jelentős dolgok ezek számunkra.”

Az egységes piac és a pénzforgalmi terület számos előnnyel járna a kereskedő országok számára. Az Amerikai Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, James O'Brien ismertette, a határok az áruszállításban a várakozások 80 százalékáért felelősek, így pedig lehetetlen az üzletelés. A munkaerő szabad mozgása érdekében létrejövő útvonalak pedig előnyösen hatnának a régió és az EU üzleti életére is - részletezte O'Brien.

Most

18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.
16:10, Frissítve: 17:22

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 17:11

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.