Ugrás a tartalomra

Szerb-szlovén közös kormányülés Belgrádban (videó)

2016.10.24
13:07
A vasúti, közúti és légi közlekedés fejlesztéséről, a szorosabb kulturális együttműködésről, valamint a szellemi tulajdon oltalma területén írt alá szerződést a szerb és a szlovén kormány Belgrádban
A vasúti, közúti és légi közlekedés fejlesztéséről, a szorosabb kulturális együttműködésről, valamint a szellemi tulajdon oltalma területén írt alá szerződést a szerb és a szlovén kormány Belgrádban. Felfelé ível a két ország kapcsolata, nincsenek vitás kérdések - értett egyet Aleksandar Vučić szerb és Miro Cerar szlovén kormányfő. A legmagasabb állami és katonai tiszteletadás mellett fogadták Aleksandar Vučić szlovén kollégáját a Szerbia Palota előtt. Az érkezést követően négyszemközt tárgyalt a két kormányfő, kétoldali megbeszéléseket tartottak az illetékes miniszterek, majd együttes ülést tartott a két kabinet. Szerbia kulcsfontosságú tényező a béke és a stabilitás megőrzésében a Nyugat-Balkánon, az európai család megkerülhetetlen tagja - emelte ki Miro Cerar. A szlovén miniszterelnök támogatja az ország eurointegrációját, a fejezetek mihamarabbi megnyitását. Miro Cerar, miniszterelnök, Szlovénia: „Szlovénia saját szakértőivel aktívan részt vesz a fejezetek megnyitásában és a tárgyalás folyamatában Szerbia Európai Unióhoz való közeledésének érdekében. Továbbra is ajánlani fogjuk szakembereinket, hogy segítsék Szerbiát a felzárkózásban.” Szlovénia új panelkerítést húz Horvátországgal közös határvonalára, hogy megakadályozza egy esetleges újabb migránsáradat érkezését. Szigorítják a határvédelmet is - mondta a menekültválság kapcsán Miro Cerar.



Több mint 25 ezer embernek adnak munkát szlovén cégek Szerbiában. Az év végéig pedig az egymilliárd eurót is meghaladja a kereskedelmi forgalom a két ország között - fejezte ki reményét Aleksandar Vučić. „Minden adat, minden, amit Szlovéniával közösen végzünk, jó eredményeket hoz Szerbiának és Szlovéniának is. Hiszem, hogy együttműködésünk minden tekintetben csak jót hozhat mindkét ország polgárainak.” Egyedül az egykori közös jugoszláv vagyon körül vannak kisebb nyitott kérdések, de megoldásuk folyamatban van - közölték a felek, és megegyeztek abban, hogy minden területen szorosabbra fűzik az együttműködést, és mindenképpen folytatják a közös munkát.

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.