Ugrás a tartalomra

Szerbia elnöke szeretné tudni, mikor csatlakozhat az ország az EU-hoz

2017.07.03
15:05
2017.10.04
11:59
Gyorsítaná az integrációs folyamatot Aleksandar Vučić.

Szerbia Európai Unióba való gyorsított felvételét kérte Aleksandar Vučić Federica Mogherinitől a kétoldalú tárgyalásukon Brüsszelben. A szerb államfő szerint az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője megértő volt. A köztársasági elnök hozzátette, Belgrádnak pontosan tudnia kell a csatlakozás dátumát. Vučić Brüsszelben Hashim Thaci koszovói elnökkel is tárgyalóasztalhoz ült.

Szerbia és Koszovó elnöke Federica Mogherini meghívására érkezett Brüsszelbe. A tárgyalások témája a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálásáról szóló párbeszéd folytatása, valamint a nyugat-balkáni régióban zajló eseményekkel kapcsolatos fejlemények voltak.

Először Aleksandar Vučić és az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője tárgyaltak. Az Európai Unióba való gyorsított felvételt kérte Szerbia számára a köztársasági elnök. Szerinte most először történt meg, hogy egyértelműen Belgrád európai integrációjának gyorsítására kérte az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselőt. Vučić hozzátette, a már véghez vitt reformok jelentős része miatt és a még megoldandó feladatok miatt, a polgároknak joguk van tudni, mikor csatlakozhat Szerbia az EU-hoz. Vučić hozzátette, kérését megértéssel fogadta Mogherini.

Ezt követően Federica Mogherini Hashim Thacival egyeztetett.

A kép eltávolítva.

Végül Federica Mogherini, Aleksandar Vučić és Hashim Thaci közösen ültek le beszélni. A nem hivatalos találkozón a két elnök megállapodott abban, hogy hamarosan új fejezete nyílik meg a Belgrád és Pristina kapcsolatait rendezni hivatott brüsszeli párbeszédnek.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „A legkevésbé technikai dolgokról beszéltünk, ezért gondolom, hogy a megbeszélés gyümölcsöző és fontos volt. Tárgyaltunk a jövőbeni párbeszéd lényegéről és tartalmáról. Másfél hónapunk van, hogy felkészüljünk és még több villámlátogatást, tárgyalást szervezzünk, hogy kiderüljön, milyen módon szeretnénk folytatni. Nincs kétség, a párbeszédet Brüsszelben fogjuk folytatni.”

A szerb államfő nem tartja kizártnak, hogy a jövőben nem a miniszterelnökök, hanem az államfők vezetésével zajlik majd a párbeszéd, de hangsúlyozta, erről közösen döntenek.

Hashim Thaci a találkozót követően elmondta, a párbeszéd új fázisa a két ország megbékéléséhez vezethet. Koszovó elnöke szintén sikeresnek nevezte a szerb államfővel való találkozást. Hozzátette, az albánok és a szerbek között elérhető a megbékélés, amely nem csak Koszovónak és Szerbiának fontos, hanem az egész régiónak.

A felek abban is megállapodtak, hogy a jövőben következetesen alkalmazzák a korábbi megállapodásokat. (kép: FoNet)

Aleksandar Vučić
Federica Mogherini
uniós integráció
gyorsítás

Most

20:56

Palicson is hódított a Semmelweis

Meghódította a mozikat Magyarországon a Semmelweis című film, erről tanúskodnak a magyar Nemzeti Filmintézet által még idén február közepén nyilvánosságra hozott adatok.
19:17, Frissítve: 19:24

Arany János-érmet kapott Takács Márta

A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésén, Budapesten a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-érmet vehetett át dr. Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendes egyetemi tanára.
16:43, Frissítve: 18:02

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.