Ugrás a tartalomra

Szerbia ma választ (Választások 2016)

2016.04.24
09:59
Rendben megkezdődött a szavazás Szerbiában reggel 7 órakor – közölte Dejan Đurđević, a Köztársasági Választási Bizottság elnöke a testület 9 órai sajtótájékoztatóján
Rendben megkezdődött a szavazás Szerbiában reggel 7 órakor – közölte Dejan Đurđević, a Köztársasági Választási Bizottság elnöke a testület 9 órai sajtótájékoztatóján. Az urnanyitáskor sehol sem voltak nagyobb rendellenességek. A választási bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy a szavazásra jogosultak akkor is voksolhatnak érvényes személyigazolványuk vagy útlevelük felmutatásával, ha nem kapták kézhez a választási értesítőt. Az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Kanadában már tegnap lezajlott a szavazás, az eredményeket azonban csak a szerbiai urnazárást követően, 20 óra után hozzák nyilvánosságra. A szavazóhelyek bezárásáig kampánycsend van, így a pártok képviselőinek és vezetőinek nyilatkozatait is csak ezt követően hozhatja nyilvánosságra a sajtó. 2016. 04. 24. 08:30 Szerbiában vasárnap hét órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek, ezzel megkezdődtek a háromszintű, szerb parlamenti, vajdasági tartományi parlamenti és önkormányzati választások a nyugat-balkáni országban. A 6,7 millió szavazójoggal rendelkező szerb állampolgár összesen 20 lista közül választhat az előre hozott parlamenti választáson, míg a vajdasági tartomány 1,73 millió szavazópolgára 15 lista jelöltjeire adhatja le voksát. Emellett Szerbia összes önkormányzatában is választást tartanak, kivéve a fővárosban, Belgrádban, ahol legutóbb két évvel ezelőtt járultak az urnákhoz az állampolgárok. A többpártrendszer szerbiai bevezetése óta ez a tizenegyedik parlamenti választás, s egyúttal a nyolcadik előre hozott voksolás. Előre hozott parlamenti választást legutóbb két évvel ezelőtt tartottak, önkormányzati és vajdasági tartományi voksolás viszont négy éve volt legutóbb. A felmérések szerint az induló húsz lista közül legfeljebb hét szerb pártnak van esélye arra, hogy az ötszázalékos küszöb átlépésével bejusson a belgrádi törvényhozásba. A nemzeti kisebbségek pártjait nem érinti az ötszázalékos küszöb, Szerbiában ugyanis a természetes választási küszöb használata van érvényben: annyi kisebbségi képviselő kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt. A választópolgárok 20 óráig adhatják le voksaikat, az első, nem hivatalos eredmények este fél tíz körül várhatóak, a végleges eredményeket pedig várhatóan legkésőbb április 28-ig közzéteszik. Szerbia területén összesen 8378 helyen, míg a világ más országaiban 38 helyen lehet szavazni. Az alkotmány értelmében a választási eredmények kihirdetését követő 30 napon belül meg kell tartani az első parlamenti ülést, az új összetételű törvényhozásnak pedig három hónapja van a kormány kinevezésére, különben új választásokat kell kiírni. (MTI)

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.