Ugrás a tartalomra

„Szerbia mindent megtett annak érdekében, hogy csökkenjen a feszültség Észak-Koszovóban”

2023.07.06
13:00
2023.07.06
15:44
Forrás
Pannon RTV
Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök ezt hangoztatta csütörtöki sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a helyzet azért nem tud nyugvópontra jutni, mert azt a pristinai vezetés nem akarja.

Miroslav Lajčak, az Európai Unió Belgrád és Priština közötti párbeszédért felelős különmegbízottja azt kérte, Szerbia tegyen meg mindent az észak-koszovói helyzet megnyugtatása érdekében – számolt be az egy nappal korábbi tárgyalásról a köztársasági elnök. Szerbia viszont mindent megtesz ezért, minden tárgyaláson részt vesz, nem Belgrádon múlik – húzta alá Vučić. A szerbek üldözése Észak-Koszovóban jól szervezett, tervezett és egyes külföldi érdekcsoportok által is támogatott – mutatott rá.

„Ma az országunk minden korábbinál nehezebb helyzetben van, de nem saját hibája, nem saját felelőtlensége, nem saját komolytalansága miatt, vagy amiatt, hogy nem akarja megőrizni a békét és a stabilitást, hanem a prištinai rezsim mindennapos tevékenysége miatt. És azok miatt is, akik hallgatnak, vagy elnézően tekintenek azokra az akciókra, amelyeket ebben a pillanatban is folynak, és amelyeket csendes vagy nem is annyira csendes etnikai tisztogatásnak neveznék Koszovó területén.”

A nem nyugvó helyzet miatt Szerbia sürgős találkozót fog kérni a NATO főtitkárától, és kérvényezni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását, az ülésen pedig azt fogják követelni, hogy az ENSZ BT tegyen azonnali lépéseket a koszovói szerbek életének és szabadságának a megőrzése érdekében.

„A terepen azonnal lehetetlenítsék el a prištinai biztonsági és más, ideiglenes intézményi struktúrák tevékenységét, amelyek veszélyeztetik a koszovói szerbek életét, szabadságát, biztonságát, emberi méltóságát és fennmaradását. A másik követelés pedig az, hogy az 1244-es határozattal összhangban fegyverezzék le az összes fegyveres albán alakulatot.”

A köztársasági elnök elutasította azokat a brit vádakat, amelyek szerint a szerb ortodox egyház Koszovóban fegyvercsempészetben vesz részt. Mint mondta, a képviselőnő, aki ilyen vádakkal állt elő, már korábban is hangot adott szerbellenességének.

Koszovó
Miroslav Lajčak

Most

14:39, Frissítve: 14:44

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk. A lakhatási kiadások a legmagasabbak. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.