Ugrás a tartalomra

„Szerbia a reformokat önmaga miatt valósítja meg” (videó)

2016.10.17
16:07
Szerbia a reformokat önmaga miatt valósítja meg, nem azért, hogy közelebb kerüljön az Európai Unióhoz – mondta Szerbia integrációért felelős minisztere a Belgrádban megtartott gazdasági csúcstalálkozón
Szerbia a reformokat önmaga miatt valósítja meg, nem azért, hogy közelebb kerüljön az Európai Unióhoz – mondta Szerbia integrációért felelős minisztere a Belgrádban megtartott gazdasági csúcstalálkozón. A fő témák az uniós közeledés és Szerbia reformtörekvései voltak. Az EU is képviseltette magát. Sok még a tennivaló Szerbia Európai Unióba vezető útján. Michael Davenport, az EU belgrádi küldöttségvezetője szerint átlátható politizálásra és mechanizmusokra van szükség, ez a korrupcióellenes politika alapja. Az unió reformokat vár el Szerbiától, a fejezetek megnyitását pedig nem hamarkodják el. Michael Davenport, az Európai Unió belgrádi küldöttségvezetője: „Szerbia számára az első négy fejezet megnyitása nagyon fontos lépés. Egyezem Tanja Miščevićtyel, Szerbia tárgyalócsoportjának vezetőjével, hogy nem szabad lebecsülni az úgynevezett technikai fejezeteket sem.”



Nem kell állandóan figyelmeztetni bennünket, hogy a bővítés jelenleg nem téma az EU-ban, mi akkor is megvalósítjuk a belső reformokat, ha újabb fejezeteket egyelőre nem nyitnak meg – hangsúlyozta Jadranka Joksimović integrációért felelős miniszter. „Készek vagyunk arra, hogy megnyissák például az 5. fejezetet. Ez a közbeszerzésre vonatkozik. Nagyon szeretném és hiszem, hogy ezt a fejezetet hamarosan megnyithatjuk, nemcsak a reformok miatt azon a területen, hanem amiatt az üzenet miatt is, amit ezzel a lakosságnak küldünk, hogy az európai integráció nemcsak politikai feltételeket jelent Szerbia számára, hanem konkrét reformokat például a közbeszerzések terén, amelyeket Szerbiában a korrupció forrásának tartanak évek óta.” A belgrádi Gazdasági Csúcstalálkozón megállapították, hogy az európai integrációs folyamat fontos szegmense a gazdasági stabilitás, mert csak az ilyen országok képesek a 35 uniós csatlakozási fejezet reformelvárásait véghezvinni.

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.