Ugrás a tartalomra

A szerbiai választások kapcsán is ülésezik az Európai Parlament

2024.02.08
08:08
2024.02.08
14:44
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV
Az Európai Parlament vélhetően mai strasbourgi ülésén a december 17-ei szerbiai választásokra vonatkozó határozatról is dönt.

A dokumentum taglalja a nemzetközi megfigyelő szervezetek meglátásait a decemberi voksolások kapcsán. Az iratban szerepel, hogy a megfigyelők szerint a szerbiai voksolások során több visszaélés is történhetett. Sérelmezik a szavazók tömeges utaztatását és azt, hogy egyes beszámolók szerint voltak olyan polgárok, akik több szavazóhelyen is leadták voksukat. Az EP illetékesei korábban azt mondták, hogy támogatják egy független felügyelőség régióba küldését, hogy vizsgálja ki az információkat.

Ana Brnabić szerb miniszterelnök előzőleg azt nyilatkozta, hogy a határozatának semmi köze a választásokhoz, csupán egy újabb politikai nyomásgyakorlási kísérlet az országra, a szerb elnökre és a legutóbbi választáson legnagyobb többséget szerző Szerb Haladó Pártra - fogalmazott a kormányfő.

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig azt nyilatkozta, hogy a legutóbbi volt az állam történetének eddigi legtisztább választási folyamata.

Deli Andor vajdasági származású Fideszes EP képviselő szerint az EU nem avatkozhat bele egy szuverén állam jogtiszta voksolási folyamatába.

A mai strasbourgi ülésre egyébként több szerb ellenzéki politikus is meghívást kapott. Az EP határozata egyébként nem kötelező érvényű, csupán ajánlás.

Európai Parlament
Deli Andor
Ana Brnabić
Aleksandar Vučić

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.